Kan polderdorp Doel dan toch blijven bestaan?

Voor het eerst liggen er ook uitbreidingsscenario's op tafel voor de Waaslandhaven waarin polderdorp Doel niet (helemaal) moet verdwijnen. Vlaanderen besliste zo'n 20 jaar geleden dat het dorp moest wijken voor het Saeftingedok om de uitbreiding van de haven mogelijk te maken, maar in vijf van de nieuwe uitbreidingsplannen waarover de Vlaamse regering zich nu moet buigen is er sprake van andere oplossingen.

In Beveren zijn acht uitbreidingsplannen voor de Waaslandhaven en de Haven van Antwerpen voorgesteld. Opvallend, in amper drie scenario's is er nog sprake van een uitbreiding met het Saeftingedok. Dat dok zou grotendeels komen op het grondgebied van het polderdorp Doel. De meerderheid van de uitbreidingsscenario's gaat nu uit van andere oplossingen zoals bijvoorbeeld een verdichting van het huidige havengebied. Het is de allereerste keer dat er plannen voorliggen die Doel sparen van opslokking door de haven. 

Waarom is uitbreiding nodig? 

De Waaslandhaven en de Haven van Antwerpen verwachten tegen 2030 een capaciteitsverhoging van zo'n 10 miljoen containers, daar is uiteraard extra plaats voor nodig. De nieuwe scenario's moeten die uitbreiding mogelijk maken. Maritieme Toegang tekende de plannen uit, met alle pro's en contra's. Het is nu aan de Vlaamse regering om voor één scenario te gaan. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar knopen worden doorgehakt. De eigenlijke uitvoering van het plan zou dan al in 2019 kunnen starten. 

Hoeveel kost de uitbreiding? 

De verschillende scenario's hebben ook een verschillende kostprijs. Het goedkoopste plan raamt de kosten op zo'n 900 miljoen euro, het duurste op anderhalf miljard. 

Meest gelezen