Herlees onze Liveblog: Puin ruimen gestopt, identiteit slachtoffers bekend

Er zijn vanochtend twee dodelijke slachtoffers van onder het puin bij de Paardenmarkt in Antwerpen gehaald. Eerder raakte al bekend dat er 14 gewonden zijn geteld, 5 onder hen zijn zwaargewond, 1 persoon verkeert in kritieke toestand.  Herlees hier onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog afgesloten

We sluiten onze Liveblog hier af. Hieronder kunt u al het nieuws over de explosie in Antwerpen herlezen. Wij houden u uiteraard verder op de hoogte via onze berichtgeving op vrtnws.be, onze tv- en radiouitzendingen. 

"Afghaan was niet illegaal in het land"

De 26-jarige Afghaan die om het leven kwam bij de explosie in Antwerpen was niet illegaal in het land. Dat zegt het parket, die daarmee de eerste berichten tegenspreekt. Het ging om een asielzoeker met een vast adres. 

"40 mensen kunnen nog niet naar huis"

Onze collega  Ihsane Chioua Lekhli geeft een laatste stand van zaken vanop de Paardenmarkt.

Videospeler inladen...

Meer duidelijkheid over slachtoffers

De dodelijke slachtoffers van de ontploffing van gisteravond in Antwerpen zijn geïdentificeerd. Volgens het Antwerpse parket gaat het om een 39-jarige Belg en een 26-jarige Afghaan die illegaal in  het land was. 

De Wever: "Zwaar onder de indruk"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft op Facebook gereageerd op de explosie in een gebouw in Antwerpen gisterenavond. "Toen ik aankwam, was ik zwaar onder de indruk. Antwerpen heeft een echte tragedie beleefd. We zijn heel veel dankbaarheid verschuldigd aan de hulpdiensten."

De burgemeester betuigt zijn medeleven aan alle slachtoffers en dankt iedereen die geholpen heeft of hulp heeft aangeboden.

Puin ruimen gestopt voor vandaag

Er wordt vandaag niet langer puin geruimd bij de verwoeste gebouwen aan de Paardenmarkt. Dat zegt de rampenambtenaar aan VRT NWS. Het grootste risico is verdwenen. Morgen doen ze voort met aangepaste machines.

Ontmanteling gebouwen duurt zeker nog tot stuk in de avond

De ontmanteling van de getroffen gebouwen aan de Paardenmarkt worden voorzichtig verder ontmanteld, zegt de brandweer. "Dat duurt zeker nog tot een stuk in de avond."

Parket: "Eerste vaststellingen wijzen op gasexplosie"

De eerste vaststellingen van de branddeskundige aan de Paardenmarkt zouden wijzen op een gasontploffing. Dat laat het Antwerpse parket weten. "De eerste vastgestelde elementen lijken in die richting te wijzen,  maar daarover bestaat nog geen volledige zekerheid", klinkt het. Het parket benadrukt dat alle pistes over de oorzaak van de explosie nog steeds openliggen en er niets kan worden uitgesloten. Ook over de identiteit van de twee dodelijke slachtoffers die onder het puin werden aangetroffen, wil het parket nog niets kwijt.
   

Huisbaas reageert: "Geen weet van gasgeur of problemen in mijn pand"

Vanuit Egypte heeft de Hamdi Chalghmi, de eigenaar van het pand waar de explosie heeft plaatsgevonden, gereageerd op de gebeurtenissen. "Twee mensen die om het leven gekomen zijn: dat is een catastrofe. Ik heb vernomen dat mensen spreken over een gaslek, maar bij mijn weten was álles ok, zowel met de elektriciteit als het gas. Ik was niet op de hoogte van een gasgeur. Bizar allemaal."

Chalghmi is naar eigen zeggen nog niet goed op de hoogte van de feiten. Hij keert vanavond laat vanuit Egypte terug naar ons land. "Ik zit zelf ook met veel vragen. Dit is ongezien."

Rampencoördinator: "Voorlopig geen aanwijzingen van huisjesmelkerij"

Volgens Bart Bruelemens, rampencoördinator van de stad Antwerpen, zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er in de getroffen panden aan de Paardenmarkt sprake was van huisjesmelkerij. "We hebben daarover voor die specifieke adressen nog geen meldingen gekregen. Maar het onderzoek loopt nog, en alle dossiers moeten grondig onderzocht worden."

De koning en de andere prominenten waren volgens Bruelemans best onder de indruk van de gebeurtenissen. "Ze toonden zich naar de hulpverleners toe héél geïnteresseerd. En ze hadden veel lof voor de professionele aanpak van onze ploegen. De reddingswerkers hier doen er ook de komende uren alles aan om de situatie veilig te stellen: met het voorspelde stormweer moeten alle losse elementen weg, en moeten we de aanpalende woningen vrijwaren."

Universiteit Antwerpen geeft 13 studenten examenuitstel

De Universiteit Antwerpen heeft van 13 studenten de vraag gekregen om hun examen van vandaag te verplaatsen. Ze hebben daarvoor allemaal groen licht gekregen, zegt UA-woordvoerder Peter De Meyer. Eén studente is ook ingegaan op het aanbod van de UA om met een studentenpsycholoog te praten over de gebeurtenissen.

Op de campus Groenenborger van de UA zijn er acht koten gratis ter beschikking gesteld van studenten, die door de explosie aan de Paardenmarkt voorlopig niet naar hun kot kunnen, en die voorlopig ook niet bij hun ouders terecht kunnen of willen.  

Koning Filip en premier Michel bezoeken reddingswerkers

Om iets over 14 uur hebben premier Charles Michel en koning Filip een bezoek gebracht aan de Paardenmarkt. Ze deden dat in het gezelschap van Antwerps burgemeester Bart De Wever, provinciegouverneur Cathy Berx en stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans.

De koning kwam eerst een kijkje nemen bij de drie ingestorte gebouwen, waar het gevolg de aanwezige hulpdiensten een hart onder de riem stak. De koning kreeg vervolgens meer uitleg over de gebeurtenissen in de mobiele commandopost van de brandweer. Het was een kort bezoek, waarna er door de koning en de premier géén interviews werden gegeven. Er wordt aan de Paardenmarkt nog steeds puin geruimd.

Videospeler inladen...

Vanuit de lucht bekeken: hier vond de explosie precies plaats

Videospeler inladen...

Antwerpse studenten onder de indruk van de gebeurtenissen, maar wel behulpzaam

In de studentenbuurt rond de Paardenmarkt is de ontploffing het gespreksonderwerp van de dag, ook in volle examentijd. De knal, de verwoeste gebouwen, de slachtoffers en collega-studenten die opvang moesten zoeken: het maakt heel wat emoties los. De solidariteit is groot: zowel onder studenten, als vanuit de universiteit en hogescholen.  

Videospeler inladen...

Getuige (28): "Knal zo luid dat mijn oren ervan suisden"

In verschillende Antwerpse ziekenhuizen worden gewonden van de explosie opgevangen. Onder hen ook een jongeman van 28, die op de bovenste verdieping woonde van het gebouw waar de explosie plaatsvond. "Ik hoorde een knal, zo luid dat ik enkel nog een luide "tuut" hoorde. Daarop zakte de vloer naar beneden, en daarna zakte alles in elkaar. Ik ben vastgeraakt onder het puin, met enkele gebroken ribben tot gevolg", vertelt hij.

Videospeler inladen...

Reddingswerkers blijven uiterst voorzichtig puin ruimen

Videospeler inladen...

Koning en premier gaan vanmiddag ter plaatse

Koning Filip en premier Charles Michel brengen vanmiddag rond 13.30 uur een bezoek aan de Paardenmarkt. Het paleis laat weten dat de koning de getroffen plek zal bezoeken en zal praten met reddingswerkers. De woordvoerder van Bart De Wever laat weten dat de Antwerpse burgemeester de premier en de vorst zal ontvangen.

Antwerpse politie deelt oproep naar beelden op Twitter

De politie van Antwerpen vraagt iedereen die beelden heeft van de explosie aan de Paardenmarkt om die aan hen te bezorgen.  

Parket: "Niet meer gezocht naar mensen onder het puin"

Reddingswerkers en hulpdiensten zoeken onder het puin aan de Paardenmarkt niet langer naar eventuele bijkomende slachtoffers. Dat zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket. Vanochtend werd gezocht naar twee vermisten. Beide mannen werden vanonder het puin gehaald. Zij hebben de explosie niet overleefd. Omdat er geen mensen meer worden vermist, is de zoekactie onder het puin stopgezet. Maar de hulpdiensten benadrukken dat ze omzichtig tewerk gaan en dat "het puin voorzichtig wordt geruimd, want we sluiten niets uit." Het ruimen van de massa brokstukken gebeurt met man en macht, en zal nog even duren.

Parket: "Huisjesmelkerij valt niet uit te sluiten"

De oorzaak van de explosie wordt momenteel nog onderzocht, en ook over de aard van het pand en de identiteit van haar bewoners is nog veel onduidelijkheid. Dat zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket. "We gaan de getuigen allemaal horen, om zo zicht te krijgen op wat er zich heeft afgespeeld. Een geval van huisjesmelkerij valt voorlopig niet uit te sluiten. We onderzoeken ook of het om bouwvallige panden gaat."

Luchtfoto's tonen ravage op klaarlichte dag

Twee dodelijke slachtoffers zijn mannen

 De twee dodelijke slachtoffers zijn twee mannen. Dat meldt het parket. De identificatie is nog aan de gang. Ook de oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht. "Een branddeskundige is samen met de technische politie ter plaatse aan de slag. De eerste vaststellingen wijzen op een gasontploffing, maar dat is nog niet bevestigd", zegt Ken Witpas van het parket.

Facebook Live: laatste stand van zaken

"Er werd langs alle kanten om hulp geroepen"

Het kot van Marie Ooms is vijf gebouwen naast de plaats van de ontploffing gevestigd. "We hoorden eerst een enorme knal en toen bewoog alles", vertelt Ooms aan VRT NWS. "We zijn meteen naar buiten gelopen en zagen een man zitten boven op het puin. Er werd langs alle kanten om hulp geroepen. Op dat moment beseften we hoe machteloos we tegenover de situatie stonden. De hulpdiensten waren wel enorm snel ter plaatse." 

Universiteit Antwerpen en AP Hogeschool nemen maatregelen voor studenten (met examens)

De UAntwerpen en de AP Hogeschool vragen aan studenten die in de buurt van de Paardenmarkt op kot zaten en hinder hebben ondervonden door de explosie van gisteravond, om contact op te nemen. Voor zij die vandaag examen hebben, worden oplossingen uitgewerkt.

Slachtoffer: "Huisbaas zegt altijd dat we geen politie mogen bellen"

Een van de bewoners die op eigen kracht van onder het puin aan de Paardenmarkt kon kruipen vertelt aan VRT NWS hoe er al van 8 uur gisterochtend een felle gasgeur in het gebouw hing. Lees hier meer.

Videospeler inladen...

AP Hogeschool: "Examens gaan door, voor betrokken studenten wordt oplossing gezocht"

AP Hogeschool biedt via de dienst Studentenvoorzieningen op verschillende manieren hulp aan. Zo voorziet ze permanentie op vijf campussen: deze voormiddag (9-13 uur) op campus Lange Nieuwstraat, deze namiddag (13-16 uur) op campus Spoor Noord, campus Meistraat, campus Kronenburg en campus deSingel. Studenten kunnen er terecht voor psychologische opvang en huisvestigingsproblematiek. Studentenorganisatie Gate15 biedt dan weer ontbijt en een luisterend oor aan. Alle examens gaan door zoals gepland, maar uiteraard wordt individueel met de rechtstreeks en onrechtstreeks betrokken studenten naar een gepaste oplossing gezocht. De studenten in kwestie kunnen terecht bij hun studentensecretariaat voor meer informatie.

"Niet 100 procent zeker dat er niemand meer onder het puin ligt"

Hoe lang de werkzaamheden op de Paardenmarkt in Antwerpen zullen duren, is onduidelijk. "We gaan het de tijd geven die het nodig heeft", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Er is heel wat ravage, er moet heel wat opgeruimd worden. We gaan nog altijd zeer voorzichtig te werk om die huizen te ontmantelen en in veiligheid te brengen. Je weet nooit dat er nog iemand op bezoek was bij de slachtoffers."

Het is dus niet 100 procent zeker dat er niemand meer onder het puin ligt. "We weten dat er in die gebouwen al eens vaker bezoek komt, we weten niet of dat gisteren het geval was dus we nemen daar geen risico's. We gaan ervan uit dat we nog de hele dag bezig zijn, ik sluit niet uit dat we ook de nacht en woensdag overdag moeten verder werken."

Onze reporter ter plaatse met een laatste stand van zaken

Burgemeester Bart De Wever: "Ik wil mijn medeleven betuigen"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft in een tweet zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de explosie op de Paardenmarkt in Antwerpen: 

Wetsdokter en gerechtelijk lab onderweg

Gezien de twee dodelijke slachtoffers zijn de wetsdokter en het gerechtelijk lab onderweg naar de site bij de Paardenmarkt. Het parket en de onderzoeksrechter zullen rond 10 uur ter plaatse gaan.

Twee slachtoffers die van onder het puin zijn gehaald, zijn overleden

De twee slachtoffers die zonet van onder het puin werden gehaald, zijn allebei overleden. Dat meldt de politie. "Om 8.20 uur is het eerste lichaam gevonden onder het puin, nog geen vijf minuten later is het ook het tweede lichaam gevonden", zegt politiewoordvoerd Wouter Bruyns daarover.

Nog een slachtoffer vanonder puin gehaald

Er is zonet nog een tweede slachtoffer vanonder het puin gehaald. Ook bij dit slachtoffer is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de toestand waarin hij of zij zich bevindt.

Slachtoffer vanonder puin gehaald

Er is zopas een slachtoffer vanonder het puin gehaald, zo meldt de politie. Er is voorlopig geen duidelijkheid over de toestand van het slachtoffer.

"Aan studenten die niet konden slapen/studeren en examen hebben: neem contact op"

De Universiteit Antwerpen roept studenten die vannacht niet konden slapen of studeren -omdat ze in de onmiddellijke omgeving van de Paardenmarkt op kot zitten- om contact op te nemen met het onderwijssecretariaat van hun faculteit.

Videospeler inladen...

Rode Kruis en medische hulppost blijven ter plekke ter ondersteuning

Parket zal onderzoek voeren naar oorzaak van ontploffing

Het parket van Antwerpen is in kennis gesteld van de explosie in Antwerpen en zal een onderzoek voeren naar de oorzaak van de explosie. Het parket benadrukt eveneens dat er momenteel prioriteit wordt gegeven aan de bergingswerken. "Het labo en de branddeskundige ter plaatse heeft nog geen vaststellingen kunnen doen", klinkt het.

"Over de oorzaak zal de komende uren nog niet veel gezegd kunnen worden"

De oorzaak van de ontploffing is nog altijd onduidelijk. Het is ook niet voor meteen om daarnaar op zoek te gaan, verneemt VRT-journalist Peter Decroubele bij Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. Men gaat eerst puin ruimen. Er is ook nog steeds een veiligheidszone ingesteld, en dat blijft wellicht nog de hele dag zo. Dat zal ook tot wat verkeersoverlast leiden. Voor zij die straks naar scholen in de buurt van de Paardenmarkt moeten, zou alles vlot moeten verlopen. 

"Het is een gapende wonde in een rij huizen"

VRT-journalist Peter Decroubele is ter plaatse op de Paardenmarkt en spreekt van een enorme ravage. "Het is bijhoorlijk indrukwekkend, net alsof er een bom op de gebouwen is gevallen. Het is een gapende wonde in een rij huizen."

De Paardenmarkt voor en na

Videospeler inladen...

Beelden tonen totale verwoesting op Paardenmarkt

Op foto's en beelden van het ingestorte gebouw is een enorme ravage te zien. De hulpdiensten zoeken in deze moeilijke omstandigheden verder naar mogelijke overlevenden. Twee personen zouden mogelijk nog onder het puin liggen.

"Nog twee personen die mogelijk onder het puin liggen"

De hulpdiensten zijn nog op zoek naar twee personen, die mogelijk onder het puin liggen. Dat zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie aan VRT NWS. "Het gaat om twee mensen waar we in de loop van de nacht geen contact mee hebben kunnen maken. Daarom is de brandweer en de civiele bescherming zorgvuldig bezig met het puin te ruimen aan die drie getroffen appartementsgebouwen. Mogelijk zijn er dus een of twee lichamen die zullen aangetroffen worden. We hopen van niet en hopelijk laten die mensen in de loop van de dag nog iets horen, maar we nemen het zekere voor het onzekere."

"Ramen van mijn kot trilden, heel mijn kot bewoog"

Jonas Verellen was gisteravond op zijn kot aan het studeren voor zijn examen van vanochtend, toen hij plots een enorme knal hoorde. "De ramen van mijn kot waren aan het trillen, het gebouw was aan het bewegen." Al snel werd duidelijk dat een gebouw dat aan zijn kotgebouw grensde via een binnenplein, was ingestort. Lees hier zijn volledige relaas.

Hulpdiensten zoeken nog altijd verder naar eventuele slachtoffers

De hulpdiensten zoeken nog steeds onder het puin naar eventuele slachtoffers. In totaal zijn er al 14 gewonden geteld. Vijf onder hen zijn ernstig gewond, één persoon verkeert in kritieke toestand. Acht personen raakten lichtgewond. 

Meest gelezen