Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan drie miljoen kinderen geboren tijdens oorlog in Jemen

Sinds de uitbraak van de oorlog in Jemen in maart 2015 zijn er al meer dan drie miljoen kinderen geboren, dat blijkt uit het "Born into War" Unicef-rapport. "Degenen die overleven, zullen waarschijnlijk de rest van hun leven de fysieke en psychologische littekens van een conflict meedragen.”

Uit het Unicef-rapport "Born into War" blijkt dat sinds de uitbraak van de oorlog in Jemen, in maart 2015, er al meer dan drie miljoen kinderen geboren zijn. Maar door de aanhoudende oorlog zijn de basisdiensten niet meer gegarandeerd en vallen ze ten prooi aan ondervoeding en ziekte.

"Degenen die overleven, zullen waarschijnlijk de rest van hun leven de fysieke en psychologische littekens van een conflict meedragen", aldus Meritxell Relano, Unicef-directeur in Jemen.

Jemen was al het armste land in het Midden-Oosten en een van de armste landen ter wereld voor het conflict escaleerde. Maar na bijna drie jaar oorlog is de situatie in het land nog vele malen erger, zo tonen de ontluisterende cijfers uit het rapport aan.

11 miljoen kinderen nood aan humanitaire hulp

Zo hebben meer dan 11 miljoen kinderen nu humanitaire hulp nodig, wat neerkomt op bijna elk kind. Ook heeft meer dan de helft van de kinderen geen toegang tot veilig drinkwater of adequate sanitaire voorzieningen. Circa 1,8 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed, onder wie er 400.000 vechten voor hun leven.

Kinderen in Jemen lijden onder de verwoestende gevolgen van een oorlog die ze niet hebben veroorzaakt

Unicef

"Een hele generatie kinderen in Jemen groeit op en kent niets anders dan geweld. Kinderen in Jemen lijden onder de verwoestende gevolgen van een oorlog die ze niet hebben veroorzaakt", stelt Relano.

Oproep: "Bescherm Jemenitische kinderen"

Het rapport "Born into War" roept alle partijen betrokken bij het conflict, de wereldgemeenschap en degenen die invloed op hen hebben, op om de Jemenitische kinderen te beschermen. In de eerste plaats door een vreedzame politieke oplossing te bereiken voor het conflict.

Daarnaast door hun verplichtingen uit het internationale humanitaire recht na te komen, dat stelt dat kinderen onvoorwaardelijk beschermd moeten worden tijdens een conflict.

Tot slot vraagt Unicef voor 2018 voldoende middelen, namelijk 244 miljoen euro, om in de dringende noden van de kinderen in Jemen te kunnen blijven voorzien.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen