Mijngebouwen Beringen kandidaat meest bedreigde erfgoed

Een deel van de oude mijngebouwen van Beringen staat op de longlist van twaalf meest bedreigde monumenten in Europa. De Vlaamse Vereniging voor Industrieel Erfgoed heeft Beringen genomineerd. Op 15 maart kiezen de gezaghebbende organisatie Europa Nostra en de Europese Investeringsbank de zeven meest bedreigde sites.  

Beringen in Limburg was een van de belangrijkste gebieden voor steenkoolontginning in ons land, en ook een van de laatste. De gebouwen en installaties zijn de getuigen van een belangrijk stuk economische en sociale, en ook architecturale geschiedenis. De bouw startte in de jaren twintig van de vorige eeuw. Alles samen gaat het om een stevige en monumentale constructie van ijzer en staal, baksteen en glas.  In de jaren negentig beschermde de Vlaamse regering  de gebouwen als monument. In 2003 werd de beslissing genomen om de site te restaureren, al zou dat erg duur uitvallen. Maar restauratie loont de moeite en is onontbeerlijk om de mijnbouw in Europa te begrijpen.  

Koolwasserijen

De indrukwekkende installaties om kolen te prepareren voor verder gebruik, vooral in de industrie, zijn erg interessant. Om alles enigszins betaalbaar te houden, werd toch besloten om een paar koolwasserijen te slopen, en zich te concentreren op de overblijvende. Bij de keuze was ook de kans op hergebruik doorslaggevend.  Voor 1 maart moet nu een definitieve beslissing vallen en kunnen de restauratiewerkzaamheden van start gaan.  

Zware concurrentie

De elf concurrenten voor de definitieve keuze van zeven zijn niet de minste. Het gaat om het authentieke dorp Gjirokastra en enkele kerken in Voskopoja in Albanië,  het historische centrum van Wenen, het Buzludzha monument in Bulgarije (foto hieronder), een kabel-netwerk en een paar kloosters in Georgië, het kasteel van Sammezzano in Toscane, het casino van Constanta in Roemenië, prehistorische rotsschilderingen in Cadiz, een Grieks weeshuis op een Turks eiland en de Grimsby ijsfabriek in het Verenigd Koninkrijk. Een ontzettend gevarieerd aanbod dus, en moeilijk voorspelbaar wat de jury zal doen.  

Over de mijngebouwen in Beringen kunt u hier meer lezen.

Meest gelezen