Mogelijk te veel lood in bloed van kleuters in Beerse

In de gemeentelijke kleuterschool in Beerse heeft PIDPA een te hoog gehalte lood gemeten in de waterleiding, water dat de kleuters ook te drinken kregen. De metingen worden verder onderzocht en ondertussen mogen de kleuters geen kraantjeswater meer drinken.

Giftig

Lood is giftig, zelfs in kleine hoeveelheden. Het stapelt zich op in het lichaam en kan het zenuwstelsel aantasten, vooral bij kleine kinderen. In veel oude gebouwen liggen sinds de jaren '70 nog altijd loden waterleidingen, en het is aan de eigenaars zelf om die te vervangen.  In de school is dat nog niet gebeurd, het is door een toevallige controle van PIDPA vorige donderdag dat de hoge waarden aan het licht gekomen zijn.

Preventieve maatregelen

De ouders van de kleuters zijn gisteren op de hoogte gebracht met een brief. Het water in de basischool wordt nu verder gecontroleerd, en het is nog wachten op de resultaten.  De gemeente gaat nu bekijken wanneer ze de loden buizen kunnen laten vervangen. En ze zal aan PIDPA vragen om ook in andere oude gebouwen het water te controleren. 

Meest gelezen