Muur Geraardsbergen zo goed als zeker in Tour 2019

Het is zo goed als zeker dat de Tour de France volgend jaar de Muur van Geraardsbergen zal aandoen. Verschillende bronnen hebben al details van het nieuwe parcours te pakken gekregen. Voor burgemeester De Padt is het een droom die werkelijkheid wordt.

Startplaats Brussel

Brussel wordt zo goed als zeker de startplaats van de volgende editie van de Ronde van Frankrijk. Het nieuwe parcours wordt later vandaag voorgesteld, maar de belangrijkste nieuwigheden zijn al uitgelekt. Brussel wordt de startplaats omdat het precies 50 jaar geleden is dat Eddy Merckx voor het eerste de Tour won. De Tour start op 6 juli in ons land en zou ook op 7 juli nog over ons grondgebied gaan. 

Ritten 

De openingsrit zou via Brussel naar Molenbeek en Anderlecht leiden, meer dan waarschijnlijk ook via Aalst en Ninove richting Geraardsbergen. Daar krijgt het peleton de eerste helling voorgeschoteld: de Muur. Daarna staat de Bosberg op het menu en trekt de Tourkaravaan de taalgrens over richting Charleroi. De eindmeet van de eerste rit wordt getrokken voor het koninklijk paleis in Laken. In 2004 was de Tour een laatste keer te gast in Geraardsbergen maar toen werd enkel De Vesten beklommen. 

"Een droom die uitkomt"

Dat de Tour de France naar Geraardsbergen komt en over de Muur trekt, hebben de wielerfans te danken aan het vele lobbywerk van het stadsbestuur. Dat probeert al jaren bij elke gelegenheid om de Muur te promoten om die zo in de Tour te krijgen. En dat lijkt dus gelukt te zijn. "Het wordt een kippenvelmoment", zegt burgemeester De Padt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik herinner me nog goed toen de Tour 15 jaar geleden ook over de Muur reed, ik was toen burgemeester. Wat dit met zich meebrengt is ongelooflijk. De stad wordt op de wereldwielerkaart gezet. Het hele mediacircus erbij, alle ogen zijn op Geraardsbergen gericht. En daar is het uiteindelijk toch allemaal om te doen." 

Meest gelezen