Net geen 2 procent dronken achter het stuur tijdens Weekend zonder Alcohol

Tijdens de controles van het Weekend zonder Alcohol reed 1,88 procent van de gecontroleerde bestuurders onder invloed van alcohol. "We kunnen alleen maar tevreden zijn met die daling, ook al is het doel van 0 procent nog niet bereikt", zegt de federale politie in een persbericht.

Het Weekend zonder Alcohol achter het stuur vond plaats van vrijdag 18 uur tot maandag 6 uur. De federale wegpolitie en 128 lokale politiezones namen aan de grootscheepse politieactie deel. Ze werd in heel het land georganiseerd. De politie controleerde gedurende 60 uur op het gebruik van alcohol en/of drugs op de autosnelwegen, de gewest- en gemeentewegen.     

Positieve trend

Op basis van de resultaten merkt de politie een positieve trend bij de gecontroleerde bestuurders. Dit weekend werden 47.921 bestuurders aan een controle onderworpen: 36.866 met een prétest en 11.055 met een ademtesttoestel. 10.153 van de met een ademtesttoestel gecontroleerde bestuurders bliezen negatief en 902 bestuurders (1,88 procent) reed onder invloed van alcohol.     

Tijdens de editie van januari 2017 werden 40.238 bestuurders gecontroleerd, waarvan 16.122 met een ademtesttoestel. 15.270 onder hen bliezen negatief en 852 bestuurders (2,12 procent) reden onder invloed van alcohol.     

Preventie

De daling is volgens de federale politie het bewijs dat preventie, sensibilisering en repressie wel degelijk een positieve invloed hebben op het gedrag van de bestuurders. "We kunnen alleen maar tevreden zijn met die daling, ook al is het doel van 0 procent nog niet bereikt", luidt het.

Meest gelezen