"Ook komende uren wellicht geen nieuws over oorzaak explosie"

Het is nog onduidelijk wat de explosie op de Paardenmarkt in Antwerpen heeft veroorzaakt en dat zal wellicht nog even zo blijven. De prioriteit gaat nu namelijk naar het ruimen van het puin en het bevrijden van eventuele slachtoffers. Dat zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. Gisteravond werd wel al gecommuniceerd dat het zeker niet om terreur ging.

Bij de ontploffing van gisteravond zijn drie gebouwen volledig ingestort. In totaal raakten een zevental gebouwen beschadigd. Al zeker veertien mensen zijn daarbij gewond geraakt. Eén persoon onder hen, een man van 34 jaar, verkeert in levensgevaar. Vijf anderen raakten ernstig gewond, acht mensen raakten lichtgewond, maar werden eveneens in het ziekenhuis verzorgd.

Ook Bruyns benadrukt dat het een zware ontploffing is geweest. Zo is de knal tot ver in de Antwerpse binnenstad gehoord. "De brandweer, de politie en de civiele bescherming zijn zeer snel ter plaatse geraakt. Zo hebben we onmiddellijk vier slachtoffers kunnen bevrijden. Later in de avond konden we nog drie anderen van onder het puin halen. We hadden er al contact mee, dus we wisten dat ze nog in leven waren. De brandweer heeft toen in een gevaarlijke situatie, want het gebouw was instabiel, al het mogelijke gedaan om de slachtoffers vanonder het puin te halen en dat is gelukt."

Twee personen waar we geen contact mee hebben kunnen maken

Twee personen liggen mogelijk nog onder het puin. "Het gaat om twee mensen waar we in de loop van de nacht geen contact mee hebben kunnen maken. Daarom is de brandweer en de civiele bescherming zorgvuldig bezig met het puin te ruimen aan die drie ingestorte appartementsgebouwen. Mogelijk zijn er dus een of twee lichamen die zullen aangetroffen worden. We hopen van niet. Hopelijk laten die mensen in de loop van de dag nog iets horen... Maar we nemen alvast het zekere voor het onzekere."

Oorzaak

De oorzaak van de ontploffing is tot dusver onduidelijk. Het is ook niet voor meteen om daarnaar op zoek te gaan, er zal eerst verder puin worden geruimd en naar eventuele slachtoffers worden gezocht. Ook de komende uren zal er wellicht nog niet veel over de oorzaak kunnen worden gezegd.

Er is nog steeds een veiligheidszone ingesteld en dat zal voor wat verkeersoverlast zorgen, klinkt het nog. Wie naar scholen moet in de buurt van de Paardenmarkt zou geen problemen mogen ondervinden. Wel zullen er zeker nog "enkele dagen" nodig zijn om alles klaar te krijgen op de Paardenmarkt.

Meest gelezen