lev dolgachov

Geef uw geld vleugels dankzij PSD2

Er is veel geschreven over het gevaar dat uw financiële privacy - uw bankgeheimen - door de nieuwe regeling over PSD2 gevaar loopt. Maar deze technologische nieuwe stap heeft ook veel voordelen, schrijft De Bosschere.

opinie
Frederik De Bosschere
Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie.

Sinds vorig weekend is ‘Payment Service Directive 2’ van kracht. Een nieuwe betalingsrichtlijn die voor meer innovatie moet zorgen, en zo betere digitale ervaringen. Payment Service Directive 2, PSD2 voor de vrienden, is een richtlijn die de Europese Commissie oplegt aan banken. Daardoor kan je toestemming geven aan derde partijen om met  jouw bankrekening aan de slag te gaan.

In grote lijnen komt dat neer op twee dingen: betalingen en rekening­informatie. Door regelgeving te vereenvoudigen en banken te verplichten om toegang te verlenen tot jouw data, mag je betere betaalervaringen, geïntegreerde diensten en zelfs helemaal nieuwe toepassingen verwachten.

De betaalervaring van de toekomst

Het eerste grote luik van de richtlijn zorgt ervoor dat nog meer partijen het betalingsmoment kunnen verzorgen tussen jou en een handelaar. Vandaag bestaan er al partijen die dat doen: wanneer je bijvoorbeeld betaalt op een webshop, land je op het transactiescherm van een zogenaamde ‘payment service provider’.

Helaas zien die schermen er nog al te vaak prehistorisch uit. Dat leidt tot onnodig veel frictie en frustratie. Tot vandaag waagden slechts weinig partijen zich op dit terrein: al die verschillende betaalkaarten en banken ondersteunen, is simpelweg veel werk. PSD2 standaardiseert en vereenvoudigt dit. Meer keuze voor handelaren, meer kwaliteit voor jou.

Maar er zijn nog wel wat geïnteresseerde partijen. In recente jaren was er al een serieuze opmars van zogenaamde ‘FinTechs': start-ups die meer kaas hebben gegeten van digitaal design dan van bancaire conventies, en daardoor uitblinken in gebruiksgemak. PSD2 zal het voor hen makkelijker maken om ‘bovenop' die banken te bouwen.

Anderzijds kunnen grote partijen als Amazon of Airbnb voortaan ook zelf het betalingsluik voor hun rekening nemen. Dat maakt dingen kopen nog eenvoudiger, en dus lucratiever voor hen...

De eerste Payment Service Directive standaardiseerde het betalingsverkeer en effende zo het pad voor e-commerce. PSD2 maakt van dat pad een autostrade. Het moet gewoon sneller en gemakkelijker.

Van dat gemak zal je niets merken. Dat is de pracht ervan: de betaling verschuift steeds meer naar de achtergrond. Het blijft een noodzakelijk kwaad, maar dan zonder ergernis. 

De beste wint

Het tweede deel van PSD2 heeft betrekking op jouw rekeninginformatie. Die historiek heeft momenteel huisarrest: ze staat netjes geparkeerd in de app van jouw bank. PSD2 zal je toelaten om die informatie ook vanuit een andere omgeving te raadplegen. Een omgeving die heel eenvoudig werkt, of extra mogelijkheden biedt.

In de VS bestaan er al partijen als Simple en Moven. Die tonen niet alleen je saldo, maar geven ook een indicatie van wat je nog kan uitgeven: is er deze maand nog ruimte in je cocktailbudget of ben je sneller geld aan het uitgeven dan gewoonlijk?

Een mooi voorbeeld van hoe data inzichten worden

Maar ook voor de banken liggen hier opportuniteiten: hun apps kunnen perfect ook de verzamelbak worden voor al jouw rekeningen. ING UK
lanceerde bijvoorbeeld Yolt, en in België hebben KBC en Belfius al aangegeven snel te willen schakelen.

Vandaag speelt de kwaliteit van digitale ervaringen een steeds belangrijkere rol in de keuze voor deze of gene bank.

PSD2 geeft je nog meer vrijheid: je kiest eenvoudigweg de app die het makkelijkst werkt. Banken moeten dus meer dan ooit investeren in hun digitale kanalen, want ‘daily banking’ is een erg belangrijk contactmoment dat een bank liever niet verliest.  

Nieuwe modellen

Tot zover de mogelijkheden op vertrouwd terrein. De verwachting is dat ‘open bankieren’ ook tot knappe nieuwe diensten zal leiden. Stel je bijvoorbeeld een programma voor dat alle verrichtingen op al jouw rekeningen analyseert, en vergelijkt met die van anderen. Jij krijgt dan advies hoe je kan besparen.

Als je die tool eenmaal voldoende vertrouwt, geef je die ook een volmacht om die besparingen meteen voor jou te regelen. Dan gaat die app voortdurend shoppen en switchen naar het beste telecom- of energiecontract. Dit is slechts één voorbeeld van wat mogelijk wordt.

Als de technologische wereld ons één ding heeft geleerd, is het dat er coole dingen gebeuren wanneer jonge talenten een blokkendoos krijgen om mee te bouwen. Met PSD2 zijn jouw bancaire data niet meer enkel van jouw bank, maar ook van jou. 

Ik ben fan. Het zal wellicht nog even duren vooraleer banken klaar zijn met het implementeren van die nieuwe vereisten. En het blijft uitkijken hoe consumenten zullen reageren, gezien het belang van veiligheid en privacy. Maar de EU geeft hiermee een duidelijk signaal voor een meer open betalingsmarkt. En dat betekent meer keuze en kwaliteit voor jou.

----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen