Video player inladen...

Politieke moord op Servische leider in Kosovo schokt de Balkan

In Mitrovica, in het noorden van Kosovo, is Oliver Ivanovic doodgeschoten, een van de belangrijkste Servische politieke leiders. Dat gebeurde net op de dag dat onderhandelingen zouden herbeginnen over betere relaties tussen Kosovo en Servië. De Europese Unie is bezorgd en roept op tot kalmte. In Mitrovica en in verschillende steden in Servië komen mensen op straat.

De moord gebeurde in ware maffiastijl: net voor het hoofdkwartier van zijn partij werd Oliver Ivanovic vanuit een auto onder vuur genomen. Hij kreeg zes kogels in de borst en overleed in het ziekenhuis. De man was 64.

Ivanovic was een van de belangrijkste Servische politici in Kosovo. Hij was een gematigde gesprekspartner van het Westen. Maar hij was zelf ook veroordeeld wegens oorlogsmisdaden in 1999. De voorbije tijd had Ivanovic gewaarschuwd voor de onveilige toestand in Mitrovica. Die stad, in het noorden van Kosovo, is verdeeld. Er is geregeld sprake van geweld, aan beide kanten.

Politieke gevolgen

Precies vandaag zouden in Brussel onderhandelingen herbeginnen tussen Kosovo en Servië, over de toekomstige relaties. Uit protest tegen de politieke moord hebben de Servische onderhandelaars het overleg verlaten.

De president van Servië, Alexander Vucic, noemt de moord een "terreurdaad". Hij wil meewerken aan het onderzoek, samen met de Europese Unie en de VN, die nog altijd aanwezig zijn in Kosovo.  De regering van Kosovo in Pristina veroordeelt de aanslag scherp. Premier Haradinaj zei dat de moord een gevolg is van "illegale bemoeienis uit het buitenland".

Aan de vooravond van tien jaar onafhankelijkheid

Bijna tien jaar geleden, op 17 februari 2008, riep Kosovo zijn onafhankelijkheid uit. Daarvoor was het een provincie van Servië. Eind jaren 90 werd een bloedige oorlog uitgevochten; de NAVO greep toen in. De voorbije tien jaar is Kosovo als onafhankelijk land erkend door de meeste landen van de wereld, maar niet door Servië, en evenmin door Rusland.

Europese Unie bezorgd

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, heeft al overlegd met de presidenten van Kosovo en van Servië. De speciale gezant van de EU in Kosovo, Nataliya Apostolova, reageert:  "Alle instellingen moeten de daders opsporen en straffen, en de veiligheid verzekeren voor alle burgers." De EU-gezant ter plekke vraagt de bevolking ook om kalm te blijven. (lees voort onder de tweet)

Kaarsen- en bloemenwake

Dinsdagavond kwamen honderden mensen op straat in Mitrovica in Kosovo en in verschillende Serviche steden, om Ivanovic te gedenken. Nabij de Sint Savakathedraal in Belgrado zijn bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken.  Donderdag wordt Oliver Ivanovic begraven.

VRT NWS interviewde Oliver Ivanovic in Mitrovica, ten tijde van de onafhankelijkheidsverklaring.

Video player inladen...

Meest gelezen