SCIENCE PHOTO LIBRARY

Professor VUB: "De man is maar zo vruchtbaar als zijn vrouw"

"Een man is maar zo vruchtbaar als zijn vrouw." Dat zegt professor Herman Tournaye van het Centre for Reproductive Medicine van de VUB. Voor de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) werkte hij mee aan een rapport over de kennis van het wetenschappelijk onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid. 

"Een van de kernvragen van de WHO was hoe groot het probleem van de mannelijke onvruchtbaarheid is", zei Tournaye van de VUB in "De ochtend" op Radio 1. "De conclusie is eigenlijk heel simpel: we weten het niet. En dat is het probleem. Als je er 100 mannen op straat uit plukt, zijn er waarschijnlijk 9 tot 16  met een probleem van verminderde vruchtbaarheid, maar niemand weet of dit correct is."  

Volgens Tournaye komt dat doordat er weinig onderzoek naar gedaan wordt en doordat het ook geen gemakkelijk onderzoek is. "Er zijn verschillende factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden", verduidelijkt hij. Zo bestaat er bijvoorbeeld nog veel verwarring over de invloed van milieufactoren op mannelijke onvruchtbaarheid. "Eén van de meest bepalende factoren is de partner. Een man is maar zo vruchtbaar als zijn vrouw. Als een man weinig zaadcellen heeft, maar hij heeft een heel vruchtbare vrouw, dan compenseert dat. Het werkt ook andersom: een man kan veel beter zaad hebben, maar een vrouw die minder vruchtbaar is. Dat maakt het onderzoek zo moeilijk." 

De behandelingen die nu al bestaan, missen nog te vaak een wetenschappelijke onderbouw. "In het onderzoek werd gefocust op behandelingen die wereldwijd toegankelijk zijn en dan kom je onder meer bij kruiden, vitamines en antioxidanten. Er is heel weinig wetenschappelijk bewijs dat dit enig nut kan hebben", zegt Tournaye.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil dan ook nog meer onderzoek. In het verleden investeerde Europa al heel wat geld in het onderzoek naar milieufactoren en onvruchtbaarheid, maar zonder eenduidig resultaat. De farmaceutische industrie beseft dan weer dat het onderzoek een enorme uitdaging en grote kost betekent. Professor Tournaye ziet daarom het meeste heil in een overkoepelend onderzoek in verschillende landen.

Meest gelezen