Video player inladen...

Partijbestuur SP.A Antwerpen weigert ontslag Tom Meeuws als Samen-kandidaat: "Doen niet mee aan moddercampagne"

Het partijbestuur van de SP.A Antwerpen verwerpt het ontslag van Tom Meeuws als kandidaat van de Samen-lijst in Antwerpen. Dat heeft Meeuws zelf bekendgemaakt, met rondom hem het voltallige bestuur. Opvallend, want Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien bevestigde eerder op de avond nog het ontslag. Maar zover komt het dus niet. "Het bestuur heeft zich vol vertrouwen achter zijn topman gezet."

Even terug naar gisterenochtend. Het Laatste Nieuws en De Morgen brachten toen naar buiten dat Tom Meeuws in 2015 moest opstappen bij De Lijn Antwerpen na financieel geknoei. Opnieuw commotie en dat nog maar enkele weken na de discussie over zijn contacten met de vastgoedsector. 

In de loop van de avond dook het bericht op dat de politicus naar het partijbestuur van de SP.A Antwerpen zou stappen om er zijn ontslag aan te bieden als kandidaat voor Samen, de lijst die voor de gemeenteraadsverkiezingen gevuld wordt met leden van de SP.A, Groen en onafhankelijken. 

Ontslag?

Het bericht bleef lange tijd onbevestigd, tot Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien aan de lijn kwam bij "Terzake" op Canvas. "Tom zal zijn ontslag aanbieden. Ik heb daar veel respect voor", zei de lijsttrekker, die benadrukte dat het om een persoonlijke beslissing van Meeuws gaat. Groen blijft wel inzetten op een samenwerking met de SP.A, zo klinkt het. "We kunnen met Samen een toekomst blijven maken." 

Video player inladen...

Exit Meeuws, dus. Of toch niet? Nog geen halfuur na de uitspraken van Van Besien schoof de SP.A-voorzitter John Crombez aan tafel bij "De afspraak", eveneens op Canvas. Daar was een ander geluid te horen. "Toen ik hier binnenkwam, was er nog niets beslist. Tom ging naar het partijbestuur in Antwerpen, dat nu bezig is. Daar zal er worden beslist. Ik zal het nadien wel horen."

De partijraad van de SP.A Antwerpen zat inderdaad sinds 20 uur gisterenavond bij elkaar over de kwestie. Ook Crombez zelf werd er opgemerkt. Na uren vergaderen kwam er om 00.30 uur een korte verklaring van Meeuws zelf.

"Ik heb inderdaad mijn ontslag aangeboden aan het partijbestuur, maar zij hebben het niet aanvaard", zo zegt Meeuws. "Het bestuur heeft zich vol vertrouwen achter zijn topman gezet. Niet omdat het de makkelijkste keuze is, maar wel omdat we niet gaan meedoen aan de moddercampagne die nu volop bezig is. We zijn ervan overtuigd dat we meer dan ooit het progressieve alternatief zijn voor deze stad."

Video player inladen...

Hoe het nu verder moet met Samen is voorlopig niet duidelijk. Meeuws zei dat hij Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (die als onafhankelijke op de lijst staat) zal inlichten. 

Bekijk een portret van "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen