Video player inladen...

Marc Van de Looverbosch: "Hoeveel krediet staat nog op de teller van het kartel Samen?"

Volgens politiek journalist Marc Van de Looverbosch maakt het Antwerpse kartel Samen geen al te beste beurt bij de aanpak van het allerlaatste schandaaltje rond SP.A-boegbeeld Tom Meeuws. Dat lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) het bij een persmededeling houdt, doet bij hem wenkbrauwen fronsen.

"Dit is in eerste instantie een kwalijke zaak voor de SP.A in Antwerpen, die precies Tom Meeuws heeft binnengehaald om die partij te redden van de interne verdeeldheid en de ruzies na het vertrek van oud-burgemeester en kopman Patrick Janssens", aldus Van de Looverbosch.

Maar ook "Samen" kan beter. "Vorige vrijdag zei het Integriteitsbureau dat er in verband met die klacht over vermeende belangenvermenging (i.v.m. een etentje met burgemeester De Wever en enkele schepenen met een bouwpromotor, nvdr.) niets aan de hand is. Toen ging het kartel een eerste keer op zijn bek: Wouter Van Besien zwijgt in alle talen en is niet te zien."

Ook de laatste episode verdient geen schoonheidsprijs. "Alleen een vage mededeling van Wouter Van Besien, waarin hij zegt dat het over de toekomst van Antwerpen gaat, en niet over het verleden van personen." Tom Meeuws blijft dus kandidaat op de lijst van Samen.

Groen eist van iedereen transparantie, maar als er problemen opduiken, geldt dat blijkbaar niet voor hen

Marc Van de Looverbosch

"Als je van een groot leider grootse dingen verwacht, moet die niet alleen in goede dagen kunnen communiceren, maar ook in kwade dagen", vindt Van de Looverbosch. "Maar dat gebeurt dus niet. Van een groot leider zou je dat nochtans mogen verwachten."

"Stel dat Van Besien burgemeester van Antwerpen wordt en er duiken problemen op: gaat hij dan ook alleen via een communiqué communiceren?", vraagt Van de Looverbosch zich af. "Groen eist van iedereen transparantie, maar als er problemen opduiken, geldt dat blijkbaar niet voor hen. Hoeveel krediet staat er nog op de teller wanneer we zien hoe moeizaam dat kartel zich voortsleept?"

Gaat het hier om een gericht lek?

Dat het Meeuws-schandaal net nu opduikt, is allicht geen toeval: het komt sommigen in de campagne erg goed uit. Is er een beschadigingsoperatie bezig? Hieronder legt Marc Van de Looverbosch uit wat er volgens hem aan de hand is.

Video player inladen...

De feiten, graag!

Hoe zwaar wegen de beschuldigingen tegen Tom Meeuws? Marc Van de Looverbosch legt het kort en krachtig uit.

Video player inladen...

Meest gelezen