Volgende week mogelijk staking bij De Lijn

Vanaf volgende week donderdag 25 januari zijn er stakingsacties mogelijk bij vervoersmaatschappij De Lijn. De vakbonden hebben grote vragen bij een reorganisatieplan van de directie. Daardoor kunnen er 286 jobs sneuvelen tegen 2020. De Lijn maakt zich sterk dat er geen naakte ontslagen vallen. 

De bedreigde jobs zijn allemaal bediendejobs. Chauffeurs en technici zijn niet betrokken. Er zouden geen naakte ontslagen vallen. De directie van De Lijn zegt dat alles via pensioen of brugpensioen kan gaan, via spontane vertrekkers die niet worden vervangen, en door tijdelijke contracten niet te verlengen. 

In het reorganisatieplan verdwijnen de vijf provinciale entiteiten die De Lijn nu nog heeft. Daardoor zullen de werknemers die kunnen blijven, mogelijk aan de slag moeten in een andere functie of op een andere plek.

De vakbonden bij De Lijn willen het plan nog bijsturen, maar vrezen dat er geen marge is om nog te onderhandelen. Ze dreigen met stakingsacties, als de raad van bestuur het reorganisatieplan op 24 januari goedkeurt.

Meest gelezen