Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-topadviseur van president Trump, Steve Bannon, wordt gedagvaard in Rusland-onderzoek

Steve Bannon, voormalig topadviseur van president Trump, wordt door aanklager Robert Mueller gedagvaard om te getuigen voor een speciale jury, de zogenoemde "grand jury". Dat gebeurt in het onderzoek naar mogelijke verbanden tussen de medewerkers van Trump en Rusland. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. 

In Amerika moet de voormalige topadviseur van het Witte Huis Steve Bannon, binnenkort voor een speciale jury verschijnen van aanklager Robert Mueller, een zogenoemde "grand jury". Deze jury onderzoekt of het campagneteam van Donald Trump heeft samengespannen met de Russische regering.  Het is de eerst keer dat Mueller een dagvaarding gebruikt om informatie te verkrijgen van voormalig vertrouwelingen van Trump. 

"Dagvaarding is mogelijk onderhandelingstechniek"

De dagvaarding zou ook een onderhandelingstechniek kunnen zijn. Volgens sommige bronnen zal Mueller waarschijnlijk toestaan dat Bannon afziet om voor die speciale jury te verschijnen. Als Bannon in plaats daarvan toestemt om ondervraagd te worden in een minder formele setting.

Toch is het niet duidelijk waarom Mueller de voormalig adviseur van president Trump, op een andere manier heeft behandeld dan de tientallen ambtenaren die de laatste maanden werden ondervraagd over mogelijke banden met Rusland. Zij kregen nooit een dagvaarding in de bus.

"Verraad en onpatriottisch”

Mueller heeft Bannon waarschijnlijk gedagvaard omdat Bannon in een nieuw boek zeer kritische uitspraken heeft gedaan over het presidentschap van Donald Trump.

AFP or licensors

Bannon omschreef een ontmoeting van de oudste zoon van Trump met een Russische advocate tijdens de presidentiële kiescampagne van 2016 als "verraad" en “onpatriottisch”. Hij zei ook dat er "nul kans bestond" dat die Russische bezoekers niet met Trump zélf hadden gesproken. Wellicht wil speciaal aanklager Mueller hem uitleg vragen daarover.

Bannon weigert te antwoorden in Huis van Afgevaardigden

Dinsdag werd Bannon al zeven uur lang achter gesloten deuren ondervraagd door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, ook zij voeren een onderzoek uit naar Ruslands bemoeienis bij de verkiezingen in 2016 en de banden tussen de Trump en Rusland.

Maar Bannon weigerde te antwoorden op de vele vragen over mogelijke Russische inmenging. Hij riep het "presidentieel prerogatief" in voor de overgangsperiode, tussen de verkiezing en de eedaflegging, en voor de maanden nadien, toen hij hoofdstrateeg was van het Witte Huis, van januari tot augustus.

Het prerogatief laat de president en sommige regeringsverantwoordelijken toe om bepaalde informatie niet te delen met het Congres of het gerecht. Parlementsleden van beide partijen stelden zich de vraag of Bannon wel beroep kan doen op dat prerogatief.

Meest gelezen