Wat moet u doen bij een gasgeur?

De ontploffing in Antwerpen is volgens het parket wellicht veroorzaakt door een gaslek. Wat moet u doen als u gas ruikt of een gaslek vermoedt? Wij staken ons licht op bij een loodgieter die vaak gaslekken opruimt. "Een gaslek ruiken en niet melden is misdadig", klinkt het.

Loodgieter Tom Morrell heeft 45 jaar ervaring met het opruimen van gaslekken. "Met gas speel je niet. Je neemt onmiddellijk initiatief", zegt hij aan Radio 2. "Een gaslek ruiken en niet melden is misdadig." Wat moet je precies doen als je een gaslek ruikt of vermoedt?

Maak eerst en vooral geen vuur. Steek ook geen lichten of andere apparaten met schakelaars aan. De kleinste vonk kan bij een gaslek een ontploffing veroorzaken. Zet ook de ramen en deuren open. "Draai de hoofdkraan dicht", zegt Morrell voort. "En bel (red. van buiten de ruimte) naar de netbeheerder of naar een loodgieter en wacht (red. buiten) tot die ter plaatse komen."

Bellen doet u van buiten de locatie waar u het gas ruikt. Gebruik ook uw gsm niet in de ruimte waar de gasgeur hangt. De diensten van de gasnet­beheerders komen zo snel mogelijk. Noodoproepen voor gasgeuren krijgen bij hen de absolute voorrang.

Melden op welk nummer?

Zoek op voorhand uit wie in uw regio de netbeheerder voor aardgas is. De twee grootste in Vlaanderen zijn Eandis en Infrax, in Brussel is dat Sibelga. Een gaslek melden is gratis en kan 24 op 24 uur en 7 dagen per week op de volgende nummers:

Meest gelezen