Video player inladen...

West-Vlamingen, de UGent is benieuwd naar jullie dialect!

De vakgroep Taalkunde van de UGent heeft een onlinetest ontwikkeld om variaties in het dialect van West-Vlamingen op te sporen. Iedereen die in de kustprovincie is opgegroeid, mag deelnemen.

Voor de rest van het land lijkt West-Vlaams één pot (onverstaanbaar) nat, maar native speakers weten wel beter: het dialect verschilt danig van streek tot streek in de provincie. Een inwoner van pakweg Tielt hoort het al eens in Keulen donderen bij de woordenschat of de uitspraak van een inwoner van pakweg Veurne.

Om die variaties op te sporen en te analyseren, hebben Ann-Sophie Ghyselen en Roxane Vandenberghe van de vakgroep Taalkunde van de UGent een onlinetest ontwikkeld. Het gaat om een reeks eenvoudige zinnetjes in standaard Nederlands die West-Vlamingen naar hun variant van het West-Vlaamse dialect moeten vertalen.

Iedereen die in West-Vlaanderen is opgegroeid, mag aan de test deelnemen. Ook mensen die de provincie op volwassen leeftijd hebben verlaten, zijn welkom. Voldoet u aan deze voorwaarden en wilt u uw medewerking verlenen? Dan kunt u hier terecht.

Meest gelezen