Video player inladen...

Zinkproducent Nyrstar schrapt 220 banen, waarvan 120 in Balen en Overpelt

Zinkproducent Nyrstar wil in ons land 120 banen schrappen in het kader van een herstructurering. Nystar heeft vestigingen in Balen en Overpelt. In Frankrijk en Nederland sneuvelen nog eens 100 banen. Dat is vandaag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. 

De 120 jobs in ons land verdwijnen over een periode van 2 jaar. Het gaat om 90 arbeiders en 30 bedienden. Daarnaast komen er ook 11 nieuwe functies bij, voor specifieke profielen.

Nyrstar wil de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Volgens de directie is de herstructurering nodig om de toekomst van het bedrijf op langere termijn veilig te stellen. 

Maar volgens de christelijke vakbond heeft het bedrijf ook schulden doordat de mijnen die het gekocht heeft, minder opbrachten dan verwacht. De vakbonden zeggen dat de werknemers het gevoel hebben dat zij moeten opdraaien voor fouten van het management. De bonden sluiten acties niet uit, maar daarover is nog niets beslist. 

In de vestigingen van Nyrstar in Balen en Overpelt werken nu nog 569 mensen. In heel Europa telt het bedrijf zo'n 1.300 werknemers. In Nederland en Frankrijk verliezen een 100 mensen hun werk. 

Meest gelezen