Video player inladen...

Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws in opspraak voor financieel geknoei bij De Lijn

Het Antwerpse SP.A-kopstuk Tom Meeuws komt zwaar onder vuur te liggen na beschuldigingen van financieel geknoei toen hij lokaal directeur was bij De Lijn. Dat schrijven Dag Allemaal en enkele kranten, het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. De vraag is hoe het nu verder moet. 

SP.A-topman in Antwerpen Tom Meeuws komt in verschillende kranten in opspraak met beschuldigingen van financieel geknoei tijdens zijn periode als lokaal directeur van De Lijn in Antwerpen. 

Daarvoor moeten we teruggaan naar de periode 2013-2015, toen Meeuws daar lokaal directeur was. In 2015 nam hij plots ontslag, en bij velen bleef de "waarom-vraag" hangen. Officieel klonk het dat er een verschil in visie en strategie was, zelf liet Meeuws uitschijnen dat De Lijn hem als socialist liever kwijt dan rijk was en dat hij een politiek slachtoffer is. 

Beschuldigingen van financieel geknoei

Nu duiken er beschuldigingen op dat Meeuws financieel geknoeid zou hebben. Volgens de boekhoudkundige regels van de vervoersmaatschappij mag een directeur uitgaven doen, maar op het moment dat het bedrag van 67.000 euro overschreden wordt, moet hij de goedkeuring krijgen van de raad van bestuur. Maar dat heeft Meeuws niet gedaan, zo wordt bevestigd aan VRT NWS. 

Enkele voorbeelden. De feestelijke opening van de Reuzenpijp, de tunnel die onder de Turnhoutsebaan loopt, zou zo'n half miljoen euro gekost hebben, maar zou in schijven betaald zijn. Een deel zou zelfs betaald zijn vóór het contract gesloten was, pas nadien volgden de facturen. Ook een advertentie­campagne in de Gazet van Antwerpen zou volgens hetzelfde stramien van de opgesplitste facturen betaald zijn.

Toen die constructies aan het licht kwamen, waren er twee opties: een ontslag om dwingende redenen of een ontslag in onderling overleg met een soort van geheimhoudingsclausule. Door die geheimhoudingsclausule kan en wil er nu niemand spreken.

Hoe moet het nu verder?

De grote vraag is hoe het nu verder moet. Het was ook Meeuws die het stadsbestuur beschuldigde van nauwe banden met de vastgoedmakelaars in de hele Antwerpse vastgoedaffaire. Toen kwam ook al aan het licht dat Meeuws zelf ook goede banden heeft met bouwpromotoren. 

En nu komt Meeuws opnieuw in moeilijke papieren. "Het kan natuurlijk een beschadigingsoperatie zijn. Maar als de feiten kloppen, is het een zware smet op het blazoen van Meeuws", benadrukt politiek journalist Marc Van de Looverbosch in "De Ochtend" op Radio 1. "Dan wordt zijn positie onhoudbaar. En zal de Antwerpse lijst Samen haar conclusies moeten trekken."

Meest gelezen