Archiefbeeld: E40
Belga

18 maanden cel voor mensen­smokkelaars die geklist werden via Britse undercoveroperatie

Twee Albanezen zijn in Brugge veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van 40.000 euro voor mensensmokkel. Vorige zomer verstopte de bende zes Albanezen in een koeltransport vlak bij de oprit van de E40 in Oostkamp. Wat ze niet wisten, was dat de chauffeur een Britse undercoveragent was.

Op 2 augustus verstopte een bende zes Albanezen vlak bij de E40 in Oostkamp in een koeltransport. De bedoeling? Hen naar het Verenigd Koninkrijk smokkelen. Wat ze niet wisten, was dat de chauffeur van het koeltransport een Britse undercoveragent was. De agent van het Britse National Crime Agency was kunnen infilteren in de bende. Het stond dus in de sterren geschreven dat de smokkelaars geklist zouden worden.  

De bende had het plan om per maand 20 illegale Albanezen vanuit ons land het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen. Ze hoopten per slachtoffer 2.000 pond te verdienen, maar hun plan viel al bij de eerste poging als een kaartenhuis in elkaar. 

Drie kopstukken werden eind oktober in Groot-Brittannië al veroordeeld. Twee van hen kregen zeven jaar gevangenisstraf, de derde vijf jaar en twee maanden. 

Nu hebben nog twee leden van de bende, twee Albanezen van 25 jaar, in ons land 18 maanden cel en een boete van 40.000 euro gekregen. Eén van de twee kreeg zijn straf deels met uitstel. De twee hebben hun betrokkenheid altijd ontkend, maar de rechter dacht daar anders over: volgens de rechtbank zijn de twee schuldig aan het smokkelen van vijf vluchtelingen. Het zesde slachtoffer bleek mogelijk zélf een smokkelaar te zijn. De twee zijn ook voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt. 

Meest gelezen