Videospeler inladen...

Al vanaf 2 jaar gescreend op geestelijke gezondheid

Vanaf vandaag gaan er weer bijna 200 enquêteurs van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) op pad om te peilen naar de gezondheidstoestand van de Belgen. Voor het eerst stellen ze ook vragen over de geestelijke gezondheid van kleine kinderen. Dat schrijft het Nieuwsblad. De aanleiding is het zorgwekkend hoge aantal jongvolwassenen met psychische problemen. 

De grote gezondheidsenquête wordt om de vijf jaar gehouden. Bij de vorige editie, in 2013, viel op dat de psychische problemen van meisjes tussen de 15 en de 20 waren toegenomen. Daarom richt het WIV zich deze keer ook op de jongsten, zegt projectleider Stefaan Demarest. "Want het is bekend dat de problemen van kinderen wellicht ook zullen voorkomen als ze wat ouder zijn.  We hebben geen enkele informatie over de mentale toestand van kleine kinderen, daarom stellen we de ouders nu enkele vragen over hun jonge kroost, bijvoorbeeld hoe hun peuter speelt met anderen, hoe hun kind zich tegenover zijn vader en moeder gedraagt."

Vrijwillig

Meer dan 11.000 Belgen zullen dit jaar een enquêteur van het WIV aan de deur krijgen. De deelnemers worden geselecteerd op basis van het Rijksregister,  ze vormen een representatief staal van de Belgische bevolking. Niemand is verplicht om mee te doen, wie liever niet op de vragen antwoordt wordt vervangen. Informatie over voedingsgewoonten, lichamelijke beperkingen of gebruik van geneesmiddelen wordt mondeling ingewonnen, tijdens een gesprek met de enquêteur. Voor meer delicate kwesties zijn er schriftelijke vragen die in alle discretie kunnen worden beantwoord. Het gaat dan bijvoorbeeld over alcoholgebruik, eetstoornissen of seksualiteit. 

Gokgedrag

Behalve de vragen over jonge kinderen zijn er nog enkele andere nieuwigheden in deze zesde editie van de gezondheidsenquête. Voor het eerst zijn er vragen over gokverslaving en om de effecten van de vergrijzing beter in kaart te brengen, wordt er gepeild naar de kwetsbaarheid bij ouderen. Ook nieuw is het medisch onderzoek dat bij 1.100 deelnemers wordt uitgevoerd. Verpleegkundigen zullen op een ander moment langskomen en bijvoorbeeld een bloedstaal nemen of de bloeddruk meten. "Veel mensen hebben te veel cholesterol in het bloed, maar weten dat niet", zegt Demarest, "dankzij deze steekproef krijgen we een overzicht van zulke gezondheidsaspecten".

Meest gelezen