Video player inladen...

Alweer recordjaar voor Antwerpse haven

2017 was een topjaar voor de haven van Antwerpen. Zo werden er 223 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een stijging van 4,4% tegenover 2016. Vooral de handel met de Verenigde Staten nam sterk toe.

Voor het vijfde jaar op rij boekt de Antwerpse haven een recordoverslag. Zo werden er vorig jaar 223 miljoen ton goederen behandeld, dat is een stijging van 4,4% tegenover het jaar 2016.

Bijna alle sectoren van de haven gingen er op vooruit. Zo steeg de containertrafiek ook met zo'n 4%. Dat komt onder andere dankzij de sterkere relaties met Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Verre Oosten. De export vanuit de Verenigde Staten naar de Antwerpsen haven steeg bijvoorbeeld met zo'n 10%. Enkel in Europa, nog steeds het grootste vaargebied voor Antwerpen, verloor de haven terrein. Daar is er een daling van -3,6%.

"Het gunstige economische klimaat maakt dat Antwerpen de wind in de zeilen heeft."

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen

Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen verwacht ook de komende jaren mooie cijfers. "Het gunstige economische klimaat maakt dat Antwerpen de wind in de zeilen heeft. Ook voor de komende jaren verwachten we groei in de behandeling van containers. Voor 2018 blijven we inzetten op het voorzien van extra capaciteit voor de behandeling van containers."

Vraag is alleen hoe Antwerpen die extra containercapaciteit zal voorzien. "Voor ons is er slechts één keuze en dat is het Saeftinghedok" reageert CEO Jacques Vandermeiren. Al is het de Vlaamse regering die uiteindelijk in de loop van dit jaar de knoop zal doorhakken.

Meest gelezen