Video player inladen...

App voor "seks zonder zwangerschap" minder efficiënt dan verhoopt: zeker 37 Zweedse vrouwen tóch zwanger

In Zweden is ophef ontstaan over een app die vrouwen vertelt wanneer ze precies hun eisprong hebben. De app wordt gebruikt als middel om zwangerschappen te vermijden, maar blijkt niet zo accuraat te werken. Er is een officiële her-evaluatie aangvraagd van de applicatie, maar het bedrijf achter de app ziet geen probleem, omdat het zou passen binnen de foutenmarge.  Toch zou de app, volgens de wiskunde, even waterdicht moeten zijn als de pil.  

In Zweden zijn zeker 37 vrouwen zwanger geworden ondanks het gebruik van een app op hun smartphone. De app "Natural Cycles" moest hen vertellen wanneer ze precies hun eisprong hebben, en wanneer ze dus, als ze geen kinderen wilden, best geen onbeschermde seks hebben.  

De app - die ook buiten Zweden vaak gebruikt wordt, er is sprake van 380.000 vrouwen wereldwijd - werd in de markt gezet als een alternatief voor de pil. Volgens onderzoek zou de app 99 procent effectief zijn, tenminste als hij perfect wordt gebruikt. Anders kan dat zakken naar 93 procent, bij gebruik dat meer volgens de praktische realiteit verloopt.

Beide cijfers liggen echter nog altijd in lijn met de klassieke pil, die weliswaar bijwerkingen heeft. De app wordt dan ook door tienduizenden koppels gebruikt. En al verschilt het cijfer van hoe je het interpreteert, beide zijn behoorlijk hoog en kunnen koppels misschien een vals gevoel van veiligheid geven.

De voorbije maanden meldden 37 vrouwen zich na het gebruiken van de app aan voor een abortus

Vrouwen die werken met "Natural Cycles", meten onder meer hun lichaamstemperatuur op in de ochtend en stoppen die gegevens in de app. Andere parameters zijn de data van menstruatie en de seksuele activiteit.

De voorbije maanden hebben zich in het Södersjukhuset, een groot ziekenhuis in Stockholm, al 37 vrouwen aangemeld die ongewenst zwanger waren geraakt - ondanks het gebruik van de app - en die een abortus willen.

De vrouwen die onverwacht zwanger raakten maar dan toch geen abortus willen, zijn daar niet bijgeteld, dus mogelijk gaat het om nog meer gevallen, en dat enkel voor de voorbije maanden.

Dit ligt in lijn met onze foutenmarge

Het ziekenhuis heeft nu beslist om de app aan te geven bij het agentschap dat medische producten monitort, om die nog eens grondig te bekijken en dan een advies te formuleren.

Intussen zegt het bedrijf dat het zich niks kan verwijten: er is een foutenmarge van 7 procent, en het aantal recente gevallen zou in de lijn liggen van hun schattingen op jaarbasis. "Veel van onze klanten worden toch zwanger omdat ze gewoon geen condoom gebruiken op "rode" dagen.

Er zijn ook velen die een bewust risico nemen", zegt Elina Berglund van Natural Cycles. "Slechts 1 procent van zij die de app gebruiken worden zwanger omdat die echt foute informatie toont", claimt Berglund.

Voor jonge vrouwen die absoluut niet zwanger willen worden, raad ik dit af

Toch vragen sommigen dat het product anders de  markt wordt gezet, omdat het blijkbaar toch nog vaak fout gaat, en de perceptie nu verkeerd is. "Deze methode brengt niet echt zekerheid. Voor koppels bij wie het geen ramp is dat ze toch een kindje zouden krijgen, en voor oudere koppels raad ik de app niet af. Maar voor jonge vrouwen die absoluut niet zwanger willen worden, raad ik een meer effectieve methode aan", zegt Eva Marions van het Söder-ziekenhuis.

De app wordt ook in België gebruikt, zeker na de negatieve berichtgeving over hormonale anticonceptie

In België raadt Boris Cruyssaert van het seksueel expertisecentrum Sensoa partners die geen baby willen aan om naast de app sowieso ook nog een condoom te gebruiken, omdat geen enkele anticonceptiemethode op zich 100 procent zekerheid biedt, en omdat een condoom uiteraard ook beschermt tegen soa's.

Volgens Cruyssaert wordt de app ook in België gebruikt. "We horen dat uit de praktijk. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat er veel negatieve berichtgeving is geweest rond hormonale anticonceptie. Er is sprake van een verminderd libido, van depressie, en er zou een verband zijn met kanker."

Meest gelezen