Video player inladen...

Paardenmarkt: oorzaak nog niet duidelijk, beschadigd gebouw opnieuw bewoonbaar

Op de Paardenmarkt in Antwerpen hebben deskundigen deze voormiddag de plaats onderzocht waar maandagavond een zware ontploffing heeft plaatsgevonden. Daarbij vielen 2 doden en 14 gewonden. De site is intussen weer vrijgegeven. De aannemer kan nu de gebouwen verder afbreken. Een beschadigd gebouw is opnieuw bewoonbaar verklaard. Er liggen ook nog altijd vier gewonden in ziekenhuizen in Antwerpen, één van hen is niet meer in kritieke toestand, maar zwaar gewond. 

Het terrein zal ook zeer goed worden beveiligd, vooral voor de aankomende storm met rukwinden. Auto's kunnen opnieuw doorrijden, gezien de veiligheidszone niet meer is ingesteld. 

Intussen buigt het parket zich over de vraag of er nu sprake is van een gasontploffing of niet. En er zijn bewoners die kunnen terugkeren, maar niet allemaal.

"Het hoekpand, met huisnummer 105 is opnieuw bewoonbaar verklaard. Huisnummers 95 en 97 zijn nog onbewoonbaar door de schade aan ramen en nutsvoorzieningen, maar bewoners mogen het pand wel onder begeleiding betreden om spullen op te halen. Het gebouw met huisnummer 103A is eveneens nog onbewoonbaar en ook nog te onstabiel om te betreden", zegt Kristof Geens van de brandweer.

Er liggen nog altijd vier gewonden in ziekenhuizen in Antwerpen, één van hen is niet meer in kritieke toestand, maar zwaar gewond. 

Volgens rampencoördinator Bart Bruelemans is er tot gisteravond 20 uur doorgegaan met de werkzaamheden. 

Hoe pakt een rampencoördinator een incident concreet aan?

Rampencoördinator Bart Bruelemans gaf in "De ochtend" op Radio 1 wat meer uitleg over zijn takenpakket. Zo moet een rampencoördinator zo snel als mogelijk in de commandopost aanwezig zijn. Die post bevindt zich op een plek in de buurt van het incident. 

"Mijn voornaamste taak is de hulpdiensten te assisteren, de coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten, en dat doe ik samen met de directeur-commandopost", zegt Bruelemans.

"Ook een van mijn taken is zorgen voor opvang. Zorgen dat de mensen opvang vinden om de nacht door te brengen, en definitieve oplossingen  zoeken voor de mensen die geen woonst meer hebben.   

Proberen om zich goed voor te bereiden

"Om zich goed voor te bereiden op een eventuele ramp, proberen we door tal van oefeningen, en overlegmomenten het noodplan zo goed mogelijk te maken. Een van de zaken die we bekijken is, hoe zorg je voor de voertuigen die massaal aankomen. Veel voertuigen die snel ter hulp snellen is goed, maar je moet ook zorgen dat ze niet in de weg staan. Dat was zeker op de Paardenmarkt een uitdaging, maar we zijn er toch na enige tijd vrij snel in geslaagd ", zegt rampencoördinator Bart Bruelemans. 

Meest gelezen