Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Anwerps toerisme herstelt zich van "aanslagenjaar" 2016

Het toerisme in de stad Antwerpen heeft zich in 2017 nagenoeg volledig hersteld na het "aanslagenjaar" 2016. Dat blijkt uit cijfers die de stad dinsdag heeft gepresenteerd. De bezettingsgraad van de hotels ging er met 1,7 procent op vooruit terwijl ook de kamerprijs verder steeg.

Mobiele datatellingen brengen het aantal dagjestoeristen in Antwerpen in 2017 op 14,5 miljoen, oftewel 20 procent meer dan in 2016. Ruim 67 procent waren Belgen, de buitenlanders kwamen vooral uit Nederland. Het verblijfstoerisme klokte af op 3,8 miljoen bezoekers, een stijging van 25 procent. De toeristische infobalies merkten die toename, met 22 procent meer bezoekers dan in 2016.  Ook op het vlak van cruises nam de populariteit van Antwerpen opnieuw toe. Er kwamen 786 riviercruises langs en het aantal ligdagen steeg met 50 procent. Daarnaast meerden er 29 zeecruises aan. 115.000 cruisepassagiers deden de stad aan, een stijging van 9 procent. Dit jaar wordt er aan en in Het Steen vlak bij de aanmeerplaats gewerkt aan een nieuw onthaalpunt om de reizigers te overtuigen om de stad in te trekken. Op cijfers van de meeste Antwerpse musea is het nog even wachten, maar verschillende topattracties zoals de Zoo, het FotoMuseum, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Ruihuis gingen er in 2017 op vooruit.     

"2016 was een erg moeilijk jaar, dus ik ben blij dat in 2017 het herstel is ingezet", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). "Maar de hotels zijn nog verre van volzet, dus er is nog veel potentieel. Onder meer van het nieuwe congrescentrum aan de Elisabethzaal mogen we nog meer verwachten en binnenkort opent het nieuwe diamantbelevingscentrum DIVA."

Meest gelezen