Autoverkoop in de EU opnieuw gestegen, hoogste peil in 10 jaar

De verkoop van nieuwe personenwagens in de Europese Unie is vorig jaar opnieuw gestegen, en staat op het hoogste peil in 10 jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Europese constructeurskoepel ACEA. In totaal zijn er ruim 15 miljoen auto's verkocht in de 28 EU-lidstaten, een stijging van ruim 3 procent ten opzichte van 2016.

In alle grote markten was er groei, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk (-5,7%), een daling waar de brexit niet vreemd aan is. Het is de eerste keer in zes jaar dat de Britten minder auto's kochten.

De Volkswagengroep, met automerken VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche, verkocht 3,58 miljoen auto's, goed voor een marktaandeel van 23,7 procent. Op plaats twee volgt PSA, dat met Peugeot, Citroën, DS en het recentelijk ingelijfde Opel afklokt op 12,2 procent. Renault, inclusief budgetmerk Dacia, is de nummer 3 met 10,6 procent, voor Fiat Chrysler (FCA, met Fiat, Alfa Romeo en Jeep) dat op 6,8 procent afklokt. Ford sluit de top vijf af met 6,7 procent.

Ook op het niveau van de individuele merken scoort het autoconcern uit de Duitse stad Wolfsburg goed. Het merk Volkswagen daalde weliswaar licht, maar is goed voor 10,9 procent marktaandeel, voor Renault (7,5%) en Ford (6,7%).

In België zijn vorig jaar bijna 550.000 nieuwe wagens in het verkeer gebracht, een stijging van 1,3 procent, met Renault als koploper.

Meest gelezen