Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Brand richt vernieling aan in koloniale hart van Jakarta

In de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft een brand grote schade aangericht aan het hart van wat de koloniale stad Oud Batavia was. De vlammen verwoestten de 17e-eeuwse pakhuizen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) waarin het Maritiem Museum van Jakarta was ondergebracht.

De brand was vermoedelijk ontstaan door een oververhitte kabel die vuur had gevat. In een mum van tijd stond het Maritiem Museum van Jakarta, gehuisvest in drie voormalige pakhuizen van de VOC, in lichterlaaie. De brandweer had vier uur nodig om het vuur te blussen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Slachtoffers vielen er niet, maar de schade is aanzienlijk. De daken van de VOC-gebouwen stortten in. De collectie, waaronder modellen van VOC-schepen, traditionele Indonesische prauwen, maar ook een miniatuurvoorstelling van de Slag in de Javazee tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd verwoest door de vlammen of het bluswater.  

AFP or licensors

Het Maritiem Museum ligt in het historische "Nederlandse" stukje van de miljoenenstad Jakarta. Jarenlang werd dit stadsdeel met zijn typische koloniale architectuur verwaarloosd, maar de kentering leek net te zijn ingezet.

De pakhuizen waarin de Vereenigde Oost-Indische Compagnie vier eeuwen geleden koffie, thee en specerijen opsloeg, hadden net een opknapbeurt gekregen. Ook de uitkijktoren aan de haven, het alleroudste gebouw van de stad, werd gerestaureerd. De renovatie leek de hele buurt stilaan nieuw leven in te blazen.

De Indonesiërs zien de VOC-gebouwen niet meer als iets Nederlands, maar als iets van henzelf

"Je kon zien dat ze het gebied echt wilden gaan exploiteren", zegt Michael Rauner, directeur van het Nederlands cultureel centrum in Jakarta, in De Volkskrant. "Maar nu heb ik er een heel hard hoofd in. De wederopbouw van het Maritiem Museum gaat heel lang duren, en heel veel kosten. Wie gaat dat betalen?"

Toch ziet Rauner ook iets positiefs: de brand heeft veel inwoners van Jakarta geraakt, en dat is een nieuw gegeven. "De betrokkenheid is erg groot. Er is duidelijk iets veranderd. De Indonesiërs zien deze VOC-gebouwen kennelijk niet meer als iets Nederlands, maar als iets van henzelf."

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen