Orban Daniel BE Defense

C-130 wordt stilaan vervangen

Het Belgische leger heeft zijn eerste transportvliegtuig van het type C-130 Hercules  uit omloop genomen. De C-130, geregistreerd als CH-08, was sinds februari 1973 in gebruik. 

Het toestel heeft 22.219 vlieguren op de teller en had nood aan een groot onderhoud, wat 6 tot 7 maanden in beslag neemt. Om de hoge kosten te vermijden, werd uiteindelijk geopteerd om het vliegtuig niet meer in te zetten. "Deze uitomloopname heeft niet onmiddellijk een effect op onze steun aan operaties", wordt benadrukt. De Belgische vloot is nu beperkt tot tien C-130's, die worden gebruikt voor tactisch transport door het 20ste smaldeel van de 15 Wing Luchttransport in Melsbroek.

"De CH-08 zal onder de vorm van wisselstukken ten voordele van de rest van de vloot gebruikt worden", luidt het. "Op die manier zal de beschikbaarheid van de andere toestellen toenemen en zullen ze dus langer operationeel zijn". 

Op termijn wordt de hele vloot C-130's - in totaal goed voor 250.300 vlieguren - uit omloop genomen. Ze worden vervangen door de A400M van Airbus. Vanaf 2020 worden er daarvan acht opgeleverd. De 15 Wing Luchttransport (21ste smaldeel) zal in de komende jaren ook vijf passagiersvliegtuigen verliezen. In de toekomst wordt geopteerd om te werken met gehuurde toestellen.

Meest gelezen