De Foxtrot-onderzeeër verdwijnt

Al meer dan twintig jaar kan je een bezoek brengen aan de Russische Foxtrot-onderzeeër in Zeebrugge. Hij was het symbool geworden van Seafront, het themapark over zee en zeevaart. Maar in 2019, na meer dan een miljoen bezoekers, dreigt de schade aan de buitenkant te groot te worden.

Net nu de Koude Oorlog weer hot is, wordt de Foxtrot-onderzeeër ontmanteld. Ruim twintig jaar geleden was hij van de Russische schroothoop gered en begon hij een tweede leven als museumboot, maar een bijkomende levensverlengende operatie zit er ditmaal niet meer in.

Kwetsbare buitenschelp

Vooral de buitenschelp is moeilijk te onderhouden, omdat je die niet kan schilderen, terwijl de boot in het water ligt. Seafront heeft nog onderzocht of het haalbaar is om een droogdok te laten bouwen, of de duikboot aan wal te plaatsen, maar dat is allemaal te duur en de stad Brugge wil daar niet voor betalen. De duikboot wordt dus ontmanteld.

Nu of nooit

Wie dus de Foxtrot-onderzeeër nog een bezoekje wil brengen, heeft dit jaar nog de kans. Seafront hoopt op een 'nu-of-nooit-effect'. 2018 wordt trouwens een spannend jaar voor Seafront, want het hele park wordt herdacht en heringericht. Wat er in de plaats van de onderzeeër komt, is voorlopig nog onduidelijk.

Meest gelezen