Kurt Desplenter

Directeur De Lijn hard voor raad van bestuur: "Lekken bijzonder verontrustend, tasten vertrouwen op topniveau aan"

De directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot, is bijzonder misnoegd over de perslekken in het dossier rond het Antwerpse SP.A-kopstuk Tom Meeuws. Dat blijkt uit een brief die Kesteloot richt tot zijn raad van bestuur en die VRT NWS kon inkijken. Volgens de directeur is het vertrouwen op het topniveau aangetast.

"Dat dergelijke lekken kunnen ontstaan, niet eens in een beleids-, maar in een individueel personeelsdossier, vind ik bijzonder verontrustend en betreurenswaardig", schrijft Kesteloot.

Hij laat verstaan dat de gelekte informatie erg vertrouwelijk was en slechts een beperkt aantal mensen ervan op de hoogte kon zijn. "Verder stel ik vast dat in de publicaties zijn opgenomen [...] citaten uit en/of verwijzingen naar beraadslagingen van het Benoemings- en Remuneratiecomité."

In dat Remuneratiecomité zitten onder anderen Kesteloot zelf en de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, Marc Descheemaecker. Die ontkende vanmorgen dat hij gelekt heeft, iets waarvan de SP.A-voorzitter John Crombez hem gisteravond nog van had beschuldigd.

Wie had toegang tot de informatie?

Volgens Descheemaecker waren heel veel mensen op de hoogte van het dossier-Meeuws, maar is telkens de discretie bewaard. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Echter, in het remuneratiecomité, waar volgens Kesteloot dus uit is geciteerd, zitten wel slechts een viertal mensen.  Behalve Kesteloot zijn dat, volgens het recentste jaarverslag van De Lijn (uit 2016): Marc Descheemaecker (N-VA-etiket), Irina De Knop (Open VLD-etiket) en Luc Martens (CD&V-etiket).

Kesteloot noemt geen namen en beschuldigt niemand persoonlijk van lekken. Maar dat uit citaten van dat remuneratiecomité is gelekt, vindt de directeur van De Lijn "bijzonder verontrustend en betreurenswaardig" en het "tast bovendien het vertrouwen aan dat op topniveau onontbeerlijk is voor het aansturen van een organisatie".

"De Lijn meegesleurd in Antwerpse verkiezingscampagne"

Volgens directeur-generaal Kesteloot is het "waarschijnlijk" dat de lekken rond Tom Meeuws kaderen in de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

"Ik betreur ten zeerste dat De Lijn als organisatie in deze context wordt meegesleurd", aldus Kesteloot.

Brief Kesteloot:

Meest gelezen