Nicolas Maeterlinck

Een internationaal filmfestival voor Brussel

Brussel krijgt eindelijk (opnieuw) een internationaal filmfestival. Van 20 tot 30 juni organiseert het BRIFF, dat staat voor Brussels International Film Festival, vertoningen op verschillende plaatsen, ook in open lucht. Brussel en film, die twee begrippen moeten met elkaar rijmen, vindt schepen van cultuur Karine Lalieux.   

Het nieuwe festival wil gewone filmfans en professionelen samenbrengen.  De hoofdstad van het land en Europa moet ook een hoofdstad van de cinema worden. Dat moet lukken met allerlei competities en andere evenementen, zoals master-classes, gala-avonden en retrospectives. Deelnemende zalen zijn Flagey, UGC De Brouckère, Bozar, Les Galeries en Pathé Palace.  Aan Flagey en Brouckère komen ook grote tenten, en aan de Kunstberg zullen films in open lucht worden vertoond. Er zijn aparte competities voor Belgische, Europese en internationale films. De Belgische competitie moet de hoge kwaliteit van onze productie aantonen, het Europese tornooi wil vooral verrassende ontdekkingen aanbieden.  

Filmstad Brussel

Elf dagen lang moet Brussel in het middelpunt van de internationale filmwereld staan. Bedoeling is om onze hoofdstad definitief op de filmradar te plaatsen.  "We zien te weinig Brussel in de film", zegt schepen van cultuur Karine Lalieux (PS), "Parijs en Rome zijn veel herkenbaarder aanwezig op het grote scherm".   

Waarom niet de nieuwe James Bond openen met een scene onder het atomium.  

In Brussel zijn er al enkele festivals die inzoomen op bepaalde aspecten van de film-productie. Zo zijn er het "Festival van de fantastische Film", en van de animatiefilm. Decennia geleden bestond er een internationaal festival, maar dat ging door gebrek aan inspiratie en allure ten onder.  Nu gaat Brussel de concurrentie aan met Rotterdam, Berlijn, Venetië en andere.  

Meest gelezen