Elke dag drie websites geblokkeerd vanwege het versturen van verdachte e-mails

In oktober lanceerde het centrum voor Cybersecurity een campagne om mensen aan te zetten verdachte e-mails te melden. Intussen zijn er al 140.000 meldingen binnengekomen. Cybersecurity gaat voor elk bericht na door welke website het is verstuurd. Elke dag worden drie verdachte sites geblokkeerd.

Het gaat hier over phishing, waarbij internetfraudeurs gevoelige informatie opvragen om mensen op te kunnen lichten. Ze doen zich voor als je bank of een bedrijf en gebruiken de naam en het logo van de firma. In oktober startte het centrum voor Cybersecurity een campagne. Het riep iedereen op om verdachte e-mails meteen door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Cybersecurity heeft intussen al 140.000 meldingen gekregen, in de campagnemaand oktober waren dat er 3000 per dag, nu nog altijd 1000. Kamerlid Brecht Vermeulen (NVA) heeft de cijfers opgevraagd bij premier Michel. 

Verdachte websites

Van elk verdacht bericht wordt de herkomst nagetrokken met hooggesofisticeerd antivirusmateriaal. Als de e-mail verstuurd is door een verdachte website, wordt die geblokkeerd. Cybersecurity blokkeert elke dag drie zulke sites. Wie een geval van phishing meldt bij verdacht@safeonweb.be krijgt een automatisch antwoord dat de melding wordt verwerkt. De verdachte e-mail wordt het best meteen verwijderd. Vermeulen krijgt zelf dagelijks met phishing te maken. "Het zou goed zijn als Cybersecurity de campagne van oktober nog eens overdoet", zegt hij. "De burgers kunnen niet genoeg gewaarschuwd zijn."

Een voorbeeld van een phishingmail die recent rondging

Meest gelezen