Griepepidemie komt eraan

Tussen 8 en 14 januari hebben 160 op de 100.000 landgenoten een huisarts bezocht met typische griepklachten. Daarmee is de drempel om van een griepepidemie te kunnen spreken (141 op de 100.000), voor het eerst deze winter overschreden.

De cijfers zijn afkomstig uit het wekelijkse griepbulletin van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). "Als de cijfers deze week aanhouden,  dan mogen we officieel spreken van een epidemie", verklaart virologe Viviane Van Casteren van het WIV. "Al moeten dan ook nog wel 20 procent van de stalen die we afnemen effectief het griepvirus bevatten." 

Om van een epidemie te kunnen spreken, moet de drempel 2 keer overschreden zijn. Dat zou dus in de volgende dagen het geval kunnen zijn.

Hoe de griep zich deze winter zal gedragen, valt moeilijk te voorspellen. Maar wie zich tegen de griep heeft gevaccineerd, is alvast veilig. "Uit de stalen die we tot nu ingezameld hebben, blijkt dat het om stammen gaat waar de griepvaccins - en toch zeker het quadrivalente - tegen beschermen.  Dus wie gevaccineerd is, hoeft zich geen zorgen te maken", besluit Van Casteren.  

Meest gelezen