Video player inladen...

Groen blaast "Samen" op: "SP.A is niet de partner gebleken waarop we hadden gehoopt"

Groen zegt de samenwerking met de SP.A in Antwerpen op, na de perikelen rond de SP.A-kandidaat Tom Meeuws. Dat is beslist op een extra nationaal partijbestuur van Groen. "Wij betreuren dat de Antwerpse SP.A niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt." Dit betekent het einde van de Antwerpse eenheidslijst Samen.

Amper drie maanden nadat de eenheidslijst boven de doopvont werd gehouden, is Samen dus verleden tijd. Groen blaast het kartel met de socialisten in Antwerpen op. "De nationale en Antwerpse partijleiding hebben beslist om met Groen als een positief en progressief alternatief naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Het is geen evidente maar wel een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen", klinkt het. 

Aanleiding is het nieuwe schandaal rond Tom Meeuws, die namens de SP.A de derde plaats bekleedde op de lijst Samen. Gisteren bood hij na berichten over financieel geknoei zijn ontslag aan. Het ontslag werd live in "Terzake" bevestigd door Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.

Maar later op de avond weigerde het partijbestuur van de SP.A Antwerpen dat ontslag te aanvaarden. De positie van Meeuws binnen Samen en de toekomst van de lijst zelf werd zo erg onduidelijk. Groen heeft er nu dus de stekker uit getrokken.

"We willen aan progressieve politiek kunnen doen"

Samen was een project tussen Groen en de SP.A en enkele onafhankelijke kandidaten met als doel om de Antwerpse burgemeester Bart De Wever van de N-VA met verenigde krachten uit te dagen bij de gemeenteraads­verkiezingen in oktober.

De partijen zullen nu dus apart die uitdaging moeten aangaan. "We betreuren dat de Antwerpse SP.A niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt", aldus Groen. "Wij willen voluit aan progressieve politiek kunnen doen en ons focussen op de problemen en uitdagingen van de Antwerpenaren, niet op de problemen van personen en partijen."

Het was overigens niet de eerste keer dat de positie van Meeuws onder druk kwam. Eerder was dat het geval nadat was gebleken dat de SP.A’er nauwe contacten onderhield met projectontwikkelaar Land Invest, iets wat Meeuws het Antwerpse stadsbestuur onder leiding van de N-VA net had verweten. 

Meest gelezen