Hasselt test 5G-netwerk

Een digitale primeur voor België, want op de Corda Campus in Hasselt kunnen bedrijven vanaf nu experimenteren met 5G. Dat is een nieuwe standaard voor dataverkeer op je smartphone.

5G-vuilnisbakken

Bedrijven kunnen het razendsnelle netwerk testen om er toepassingen voor te bedenken. En die toepassingen gaan een heel pak verder dan het snel downloaden van een filmpje op je telefoon. Wat dacht je van vuilnisbakken, bushaltes en zelfrijdende auto’s?

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda: "5G is zeer belangrijk voor bijvoorbeeld die zelfrijdende auto. Er zit heel wat intelligentie in de auto zelf, maar er moet ook worden gecommuniceerd met de andere auto’s rond jou. Een zelfrijdende auto is een goede zaak, want dat gaat leiden tot minder ongelukken. De ongevallen van vandaag worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door menselijke fouten."

Uniek in België

Meer data op een snellere manier zorgt ook voor een belasting van het netwerk. Ook hieraan komt 5G tegemoet door gebruik te maken van minder bandbreedte. Ook dat wordt getest in Hasselt. Steven Palmaers, onderzoekshoofd van PXL: "Het Limburgse experiment is uniek in Vlaanderen, zelfs in België. Het is een testfase, want de technologie is nog niet officieel gelanceerd. Maar we krijgen hier de kans om er samen met een aantal bedrijven al mee aan de slag te gaan."

Het nieuwe netwerk wordt pas tussen 2020 en 2022 in gebruik genomen, maar door deze testen heeft België een stevige voorsprong op de andere Europese landen.

Meest gelezen