Video player inladen...

Ivan De Vadder: "Op het Schoon Verdiep zal iemand een danspasje hebben gepleegd"

Hoe moet het voort met de Antwerpse politiek nu het doek is gevallen over Samen? Politiek expert van de VRT Ivan De Vadder maakt een analyse. "Waarschijnlijk trekt de SP.A met Tom Meeuws als lijsttrekker solo naar de kiezer."

1. Waarom trekt Groen de stekker uit Samen?

"Tom Meeuws heeft gisteren verschillende keren zijn intentie tot ontslag bekendgemaakt", zegt De Vadder. "'s Avonds trok hij naar het partijbestuur van de SP.A waar plots een heel andere groepsdynamiek optrad: "We zijn de aanvallen beu en we rechten de rug. Meeuws is onze kandidaat"."

"Groen zat intussen in een heel andere mindset. Op tv zei voorzitter Wouter Van Besien met zoveel woorden dat Meeuws zou opstappen. Plots kwam de SP.A met de boodschap dat hij toch aan boord zou blijven. Voor Groen is nu de maat vol. We staan al zwak en er kunnen nog meer aanvallen volgen, denken ze. Daarom zetten we de samenwerking stop."

"Daarnaast dreigden de aanvallen op Meeuws en de SP.A ook voor Groen gevolgen te hebben. Zo vielen al eens de namen van Van Besien en zijn echtgenote."

2. Wat gaan Groen en de SP.A nu doen?

"Waarschijnlijk trekt zowel Groen als de SP.A nu apart naar de kiezer. Dat betekent dat mensen die als onafhankelijke kandidaat een plek op de kartellijst Samen hadden, nu een keuze moeten maken: ofwel voor Groen, ofwel voor de SP.A, ofwel gewoon stoppen."

"In het verleden is uit politieke peilingen gebleken dat Groen bij de verkiezingen een grotere score kan behalen als de partij alleen naar de kiezer trekt. Dat is geen garantie, maar sowieso vallen we nu op deze situatie terug."

3. Houdt de SP.A vast aan Tom Meeuws?

"De SP.A heeft Meeuws destijds tot kopman in Antwerpen gemaakt na een lange zoektocht naar een geschikt boegbeeld. Als de partij hem laat vallen, moet ze opnieuw op zoek naar een consensusfiguur. 9 maanden voor de verkiezingen is dat niet evident."

"Bovendien heeft de SP.A in Antwerpen gisteravond expliciet haar vertrouwen in Meeuws bevestigd. Het is dan niet geloofwaardig om even later iets anders te zeggen. Waarschijnlijk zal hij dan ook de SP.A-lijst trekken. Wel is de partij sowieso verzwakt."

4. Hoe reageren de andere partijen?

Zowel CD&V als Open VLD geeft voorlopig geen commentaar op deze zaak. "Ik vermoed dat ze gewoon wachten. Waar olifanten vechten, wordt het gras vertrappeld. Dan moet je daar niet gaan tussen liggen."

Voor de N-VA is het einde van Samen wel goed nieuws. De lijst was immers het grote linkse alternatief voor zijn centrumrechtse bestuur. "Ter hoogte van het Schoon Verdiep zal iemand een danspasje hebben gepleegd."

5. Komen we ooit te weten wat precies is gebeurd?

"De jongste aanvallen op Meeuws hadden te maken met zijn verleden als directeur bij De Lijn in Antwerpen. Hij zou toen aan creatieve boekhouding hebben gedaan. Toen hij daar vertrok, is echter een dading afgesloten. Dat is een juridisch document waarbij de beide partijen beloven niet uit de biecht te klappen."

Toch zijn elementen uit deze dading in de pers gelekt. Dat is niet naar de zin van directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn. "Hij heeft een brief naar de raad van bestuur gestuurd waarin hij zegt dat hij de lekken betreurt. Bovendien zijn sommige elementen door het zogenoemde remuneratiecomité gelekt. Daarin zitten slechts 4 mensen."

Meest gelezen