Ivan De Vadder: "De vraag is wat Groen nu zal doen"

"Wat zal Groen, de kartelpartner van de SP.A in Antwerpen, doen na het niet-ontslag van Tom Meeuws? Dat is de vraag vandaag", stelt Ivan De Vadder na een bewogen avond in de Antwerpse politiek.  "Zullen ze het niet-ontslag aanvaarden of eisen dat hij toch ontslag neemt?" Dat wordt waarschijnlijk op dit moment besproken op een extra nationaal partijbestuur van Groen.

Nu Tom Meeuws aanblijft als voorzitter van de SP.A in Antwerpen, staat de kartellijst met Groen onder zware druk. Toen gisteren in de pers kwam waarom Meeuws vertrokken zou zijn bij De Lijn (door financieel gesjoemel, klonk het) bedekte Wouter Van Besien (Groen) dit nog met de mantel der liefde.  De lijsttrekker van de Samen-lijst, waarmee de SP.A in oktober naar de kiezer trekt, leek het vertrouwen in Meeuws te behouden.

Maar nu het Antwerpse SP.A-bestuur dat ontslag niet aanvaard heeft, liggen de kaarten weer anders. "Nu is het aan de lijst Samen om te oordelen wat er met dat niet-ontslag -als ik het zo mag noemen- moet gebeuren", legde politiek journalist Ivan De Vadder vanmorgen uit bij Linde op Studio Brussel.

Moddercampagne

Toen gisteravond naar buiten was gekomen dat Meeuws zijn ontslag zou indienen, was "Wouter Van Besien misschien net iets te gretig om Tom Meeuws te bedanken voor zijn ontslag", aldus De Vadder, "want daarmee werd voor hem een probleem geëvacueerd". "Meeuws wilde namelijk ontslag nemen, omdat er almaar nieuwe dossiers uit zijn verleden opdoken, onder meer over De Lijn, wat een schaduw werpt op de kartellijst waar Meeuws op staat."

"Dit soort dingen gaat blijven komen", voorspelt De Vadder. "Je voelt dat er in Antwerpen een politieke moddercampagne aan de gang is, waarbij men dossiers blijft opspitten over Tom Meeuws en mogelijk ook over andere mensen die op de Samen-lijst staan."

De Vadder stelt vast dat de bal nu weer in het kamp van Groen ligt. "De druk op Groen is groot. Zullen ze het niet-ontslag aanvaarden of eisen dat hij toch ontslag neemt?", vraagt De Vadder zich hardop af. 

Dat vraagstuk ligt waarschijnlijk op tafel tijdens een extra nationaal partijbestuur van Groen dat vanochtend is samengeroepen om 10.30 uur.

Lange en bitse campagne

Hoe het ook zij: de toon van een lange en harde verkiezingscampagne is gezet. "De campagne is nu al volop bezig terwijl de gemeenteraadsverkiezingen pas in oktober zijn. Al zijn die verkiezingen een voorspel van grote verkiezingen in mei  2019."

De Vadder voorspelt dan ook een bitse campagne. "Als dit al 8 maanden voor de verkiezingen op deze manier gebeurt, met aanvallen van beide kanten, vraag ik me af of dit goed is voor de politiek en of de mensen zich zullen afkeren van de politiek."

Meest gelezen