Jambon kondigt politieacties aan tegen migranten aan Noordstation

De politie zal de komende dagen acties ondernemen tegen de toevloed van vluchtelingen en migranten in de buurt van het Noordstation. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aangekondigd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Hij gaf ook toe de "exponentiële toename" van Soedanezen niet wetenschappelijk te kunnen bewijzen.

Gisterenavond werden werden er bij de voedselbedeling 600 migranten en vluchtelingen geteld tegen slechts 100 midden november, 250 midden december en 500 op nieuwjaarsdag.

"Indien we een nieuwe jungle van Calais willen voorkomen, moeten we de toestand constant in de gaten houden", legde de minister uit. Een werkgroep evalueert de toestand op regelmatige basis. Wanneer een verhoging wordt vastgesteld, komt de politie tussen om te vermijden dat mensen zich in het Noordkwartier en meer in het bijzonder het Maximiliaanpark vestigen, voegde hij eraan toe.

"De komende dagen zijn nog acties voorzien", verklaarde hij. Die interventies hebben resultaten, zo moet blijken uit grafieken die de minister verspreidde en waaruit een daling van het aantal Soedanezen dat sinds september werd opgepakt naar voren kwam. De oppositieleden reageerden sceptisch. "Het is niet uw beleid dat de daling van de opgepakte migranten verklaart, maar de duizenden burgers die hen een dak boven het hoofd bezorgen", zei Benoît Hellings (Ecolo).

De minister werd in de commissie aan de tand gevoeld voor zijn uitspraken in "De afspraak op vrijdag". Daarin zei hij dat het aantal Soedanezen in de Noordwijk "exponentieel" is toegenomen na de opschorting van de repatriëringen naar Soedan. Nu gaf hij toe dat hij dat niet wetenschappelijk kon bewijzen. "Maar ik ga niet wachten tot de situatie onomkeerbaar is om te reageren."

Meest gelezen