file

Klokkenluidster Vera Vrancken maakt aanspraak op 45.113 euro schadevergoeding

Hazodi-klokkenluidster Vera Vrancken maakt aanspraak op 45.113 euro schadevergoeding van de vroegere politiezone Hazodi. Het arbeidshof in Hasselt kreeg dinsdagnamiddag de begroting te horen van de schadevergoeding, die Vrancken met haar raadsman Miskovic maakte in het dossier over het hyperconflict dat als pesten op het werk beschouwd wordt. 

Volgens het arbeidshof is de politiezone nalatig geweest om preventieve en curatieve maatregelen te nemen om dat hyperconflict te ontmijnen.

Vrancken kwam in 2011 in een Panorama-uitzending aan het woord over de graaicultuur en vriendjespolitiek binnen de zone Hazodi. Het arbeidshof oordeelde in april vorig jaar dat er sprake was van een hyperconflict tussen Vrancken en de vroegere korpschef Michel Beckers, waarbij werkgever politiezone Hazodi, te weinig had gedaan om dat te voorkomen en te ontmijnen. Die nalatigheid werd als pesten op het werk beschouwd. Vraag is nu of dat pesten als arbeidsongeval gezien kan worden.

Dinsdag gingen de debatten ook nog over de re-integratie van Vrancken binnen het huidige politiekorps.  Onder het pesten valt onder meer een voorval in juni 2014, waarbij Vera Vrancken opgesloten zat in een lokaal van het politiegebouw. De advocaat van Vrancken vraagt een vergoeding gelijk aan het brutoloon van zes maanden. Volgens het openbare ministerie is de gevorderde vergoeding gegrond. Het arrest over de gevraagde schadevergoeding valt op 20 februari.      

Met korpschef Philip Pirard vond in oktober vorig jaar een gesprek plaats over de functie van integraal veiligheidsadviseur, die voor Vrancken open staat. Zijzelf is sinds 2009 arbeidsongeschikt. "Voorlopig leverde dat gesprek geen resultaat op", zegt Hugo Lamon, advocaat van de huidige politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH). "Het gaat om een volwaardige functie.  Men blijft systematisch eenzijdige aanvallen tegen de politiezone ondernemen. Men is het stilletjes aan beu binnen het politiecollege en de hele organisatie.  Het is meer dan nodig de sereniteit te herstellen. Men hoopt deze bladzijde eindelijk te kunnen omslaan."

Meest gelezen