Video player inladen...

Noodnummer voor storm geactiveerd: code oranje in Vlaanderen (behalve Vlaams-Brabant)

Wie vannacht of morgen de baan op moet, let maar beter op. Er trekt een stormdepressie over de Noordzee en dat zullen we in het hele land voelen met felle rukwinden. Voor Vlaanderen geldt nu al code geel, tegen de ochtend gaat het KMI naar code oranje. Vlaams-Brabant zou wel gespaard blijven. Het noodnummer 1722 is geactiveerd voor wie stormschade heeft. 

Code geel betekent dat er veel wind wordt verwacht. Het KMI geeft een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden.

Code oranje betekent dat er wind van een uitzonderlijk hoge snelheid wordt verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. Let dus goed op.

Dit is een gewone winterstorm. De mensen moeten wat voorzichtig zijn.

Frank Deboosere, weerman

Weerman Frank Deboosere zegt dat het hoogtepunt van de storm tussen middernacht en 8 uur zal liggen. "Het KMI gaat dan zelfs naar code oranje voor alle Vlaamse provincies, behalve Vlaams-Brabant. Dat wil zeggen dat we in de voormiddag rukwinden kunnen krijgen met snelheden van 100 à 105 kilometer per uur." Deboosere waarschuwt dat de wind het hevigst zal zijn langs de Nederlandse en Duitse grens. "We mogen nog van geluk spreken", zegt hij. "In Nederland en Duisland zal het nog veel harder waaien dan bij ons."

Tijdens de ochtenspits is het volgens Deboosere erg opletten voor windstoten, zeker op de fiets. De westenwind zal pas tegen de namiddag wat luwen. Een winterstorm van deze orde is trouwens niet echt uitzonderlijk. "Normaal gesproken zouden we dit soort windstoten makkelijk moeten aankunnen, zolang de mensen maar wat voorzichtig zijn, besluit Deboosere.

Noodnummer 1722

Als gevolg van de waarschuwingen van het KMI heeft de FOD Binnenlandse Zaken beslist om het noodnummer 1722 te activeren. Dat is actief sinds middernacht en dient voor niet-dringende oproepen in verband met stormschade. Voor levensbedreigende situaties kan je nog altijd op het nummer 112 terecht.  Voor water- of stormschade kan je ook rechtstreeks naar de brandweer in de buurt bellen. Bij 1722 vragen ze wel om wat geduld te hebben, want het is mogelijk dat er veel oproepen gelijktijdig binnenkomen.

Parken gaan preventief dicht

In de stad Brussel zijn de parken uit voorzorg sinds 15 uur gesloten. De Brusselse kerkhoven sloten zoals gewoonlijk om 16.30 uur. Ook de parken die beheerd worden door het Brussels Gewest gaan dicht. Het Ter Kamerenbos zijn om 22 uur dicht gegaan voor het verkeer. De parken en kerkhoven van Brussel gaan mogelijk vanaf morgen om 14 uur weer open, na grondige controles door de bevoegde diensten. Meer informatie staat op de website van de stad Brussel.

De stedelijke parken en groendomeinen in Antwerpen zijn ook preventief dicht. De kans op afbrekende takken is te groot om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, klinkt het. De maatregel blijft allicht van kracht tot donderdagavond.

Het toegangsverbod geldt ook voor sportclubs en concessiehouders. De stad zal waar mogelijk hekwerken en infoborden plaatsen aan de hoofd­ingangen. Naast parken en groendomeinen sluiten ook de begraafplaatsen Schoonselhof (Wilrijk) en Sint-Fredegandus (Deurne) tijdelijk de poorten.

Meest gelezen