Luchthavens controleren vingerafdrukken in onze paspoorten niet

De vingerafdrukken in onze paspoorten worden nooit gecontroleerd. Dat schrijft Knack. Om te voorkomen dat iemand een vals paspoort gebruikt, worden sinds 2010 onze vingerafdrukken geregistreerd op een chip in ons paspoort. Maar op dit moment kan bijvoorbeeld de luchthavenpolitie in Zaventem of de gemeente die de paspoorten aflevert die vingerafdrukken niet controleren. 

Om identiteitsfraude tegen te gaan, registreert de overheid al acht jaar vingerafdrukken van burgers ouder dan twaalf op een elektronische chip in hun paspoort. In totaal hebben meer dan twee miljoen mensen intussen een biometrisch paspoort. Maar nu blijkt dat niemand die vingerafdrukken controleert. Dat schrijft Knack. 

"Op dit ogenblik kunnen vingerafdrukken in Belgische e-paspoorten enkel uitgelezen worden door de FOD Buitenlandse Zaken", zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt. De vingerafdrukken kunnen dus niet worden gecontroleerd door de luchthavenpolitie in Zaventem, door buitenlandse ambtenaren aan Europese grensovergangen en door Belgische gemeenten, die de paspoorten afleveren.

Al moet daar dit jaar deels verandering in komen, zegt Vanderhasselt: "De gemeenten en Belgische consulaten krijgen in 2018 de mogelijkheid om vingerafdrukken die ze van een aanvrager afnemen te vergelijken met die in het bestaande paspoort, dat ingeleverd moet worden." 

Meest gelezen