Videospeler inladen...

Meyrem Almaci: "Als afspraken onderweg veranderen, dan wordt samenwerken moeilijk"

"Als er afspraken worden gemaakt en die veranderen dan onderweg, dan wordt samenwerken moeilijk." Dat zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci in "De afspraak", als reactie op het afspringen van de Samen-lijst in Antwerpen. Dat het partijbestuur van de SP.A het ontslag van Tom Meeuws niet aanvaardde, leek de druppel. 

Even terug naar gisterenochtend, toen de berichten naar buiten kwamen dat SP.A'er Tom Meeuws financieel geknoeid zou hebben toen hij directeur was bij De Lijn Antwerpen. Een vervelende zaak, ook voor Groen, die samen met de SP.A naar de gemeenteraadsverkiezingen zou trekken onder de naam Samen. 

Vrij snel kwam er een reactie van lijsttrekker Wouter Van Besien, die achter Meeuws bleef staan. "We hebben toen loyaal gecommuniceerd", zegt Groen-voorzitster Almaci daarover in "De afspraak". "Even later heeft Meeuws tegen Wouter Van Bestien en Jinnih Beels (die als onafhankelijk mee de lijst zou trekken, nvdr.) gezegd dat hij ontslag zou nemen."

De communicatie over zijn ontslag is in overleg met Tom Meeuws gebeurd.

Opvallend, het was Van Besien die het ontslag als eerste officieel bevestigde, telefonisch in "Terzake". "Dat was afgesproken", zegt Almaci. Iets wat Van Besien en Meeuws zelf ook bevestigen. Maar was het wel slim om dat al te doen op het moment dat de partijraad nog bezig was? "Ofwel heb je een lijsttrekker die de communicatie bevestigt ofwel heb je een softie die zwijgt en de speculaties de vrije loop laat. De communicatie is in overleg met Meeuws gebeurd."

Partijbureau

En dan was er het partijbureau van SP.A Antwerpen, 's avonds. Uren zaten ze samen, tot om 00.30 uur plots een opvallende boodschap kwam. Ja, Meeuws heeft zijn ontslag aangeboden. Neen, dat is niet aanvaard. 

Een samenwerking is gebaseerd op goede afspraken.

"Een samenwerking is gebaseerd op goede afspraken", zegt Almaci. "Maar als je afspraken maakt en die veranderen dan onderweg, dan wordt samenwerken moeilijk. Dat hebben we gisteren gezien."

De voorzitster benadrukt nog eens dat ze gelooft in de sterkte van de lokale Groen-afdeling, die nu alleen naar de Antwerpse kiezer trekt. "Dit is zeer pijnlijk voor iedereen, maar op een bepaald moment moet je paal en perk stellen als je wil dat het over de inhoud gaat."

Meest gelezen