Mix van nieuw en gevestigd talent op Sundance Film Festival

Iets meer dan 100 langspeelfilms uit 29 landen, waaronder 47 debuutfilms worden vanaf morgen vertoond op het Sundance Film Festival, het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke producties. En volgens de -Amerikaanse- filmkenners zit er Oscarpotentieel bij.

Het tiendaagse festival krijgt jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers over de vloer. Zij zakken af naar Park City, het kleine skistation in de bergen van Utah, om er de nieuwste (of eerste) prent van nieuwe en gevestigde (regie)talenten te zien maar ook om zich te vergapen aan de Hollywoodsterren.

Want Sundance is dan wel opgevat als festival van de onafhankelijke film, dat betekent niet dat er geen sterren meespelen in de films. Dit jaar zijn onder meer Jeff Daniels ("The catcher was a spy"), Chiwetel Ejiofor ("Come sunday"), Peter Dinklage en Elle Fanning ("I think we're alone now") te bewonderen op het grote scherm. Joaquin Phoenix is dan weer te zien in de nieuwe Gus Van Sant, "Don't worry, he won't get far on foot".    

Filmrecensenten die de films al konden bekijken, verwachten enkele volgend jaar terug te zien in het prijzenseizoen. In het verleden gebeurde dat al met "Sundancers", bijvoorbeeld met Oscarnominaties voor "Beasts of the southern wild" of zelfs twee Oscars voor "Little Miss Sunshine".

Bijna 4.000 langspeelfilms waren ingestuurd, 110 werden goed genoeg bevonden om vertoond te worden. Dertig daarvan in competitie.

Na de hele heisa rond #MeToo in Hollywood, heeft Sundance zijn gedragscode aangepast en een hotline opgezet, waar bezoekers naar kunnen bellen als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag.

Meest gelezen