Nederlandse zender RTL onder vuur na ziekenhuisopname van realityfiguur Barbie

In Nederland woedt op sociale media felle discussie over Samantha de Jong, beter bekend als realityfiguur Barbie. Zij werd vorige week met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Barbie werd in Nederland én Vlaanderen bekend met haar deelname aan "Oh oh Cherso". Sindsdien was ze niet weg te branden uit de Nederlandse media. De vraag rijst nu of Barbie niet beter beschermd had moeten worden. Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van media?

Barbie verscheen op het scherm in 2010 in de reeks "Oh oh Cherso", waarbij Nederlandse jongeren naar het Griekse Chersonnisos gestuurd werden om te feesten. De reeks was immens populair en kreeg verschillende seizoenen. In ons land werd het uitgezonden op het toenmalige 2BE. Sinds "Oh oh Cherso" werd de ene realityserie na de andere over Barbies leven uitgezonden, inclusief haar huwelijk en scheiding.  

Er was maar één ding belangrijk: de kijkcijfers

Eind vorig jaar liet de 28-jarige optekenen dat ze niets meer wilde te maken hebben met de media. "Mijn leven is een ravage. Er was maar één ding belangrijk: de kijkcijfers. (...) Ze hebben me jarenlang als een hoer behandeld", klonk het in een interview met Story. Ze sprak over "geestelijke verkrachting". Barbie richtte haar pijlen onder meer op de Nederlandse zender RTL.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Vorig week werd Barbie met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Gisteren reageerde haar familie dat ze overmatig drugs had genomen. "Samantha verkeert nu in een redelijke gezondheid en zet haar herstel voort in een gespecialiseerde kliniek", aldus de familie.

Op sociale media woedt alvast de discussie. De reacties lopen uiteen, van steunbetuigingen tot uitlatingen over de intelligentie van de blonde realityster.  Maar evengoed rijst de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt van media die bepaalde figuren een programma geven.

Het is onze taak om zorgvuldig om te gaan met mensen

Zender RTL, die "Samantha & Michael scheiden ermee uit" uitzond, weerlegt de kritiek: "Wij zien het als onze taak om zorgvuldig om te gaan met de mensen die meewerken aan onze programma’s. Dat is een wisselwerking tussen de kandidaten, de producent en ons. Daar worden veelvuldig gesprekken over gevoerd met alle betrokkenen." RTL laat ook weten dat ze ná het interview van Barbie in Story nog een gesprek hebben gehad met haar, onder meer over haar welzijn.

Meest gelezen