Video player inladen...

Noord- en Zuid-Korea onder één vlag op Olympische Winterspelen

De plotse toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea zit in een stroomversnelling. Op de Winterspelen volgende maand zullen hun atleten tijdens de openingsceremonie samen opstappen. Voor het eerst komt er ook een gemengd vrouwelijk ijshockeyteam. Maar de Zuid-Koreaanse speelsters zijn daar niet zo blij mee. 

De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea starten volgende maand alvast met een unicum. Voor het eerst in de geschiedenis nemen Noord- en Zuid-Korea met één team deel aan een discipline: het ijshockey bij de vrouwen. In totaal zal Noord-Korea 550 deelnemers naar Pyeongchang sturen.

Daarnaast zullen beide landen tijdens de openingsceremonie samen opstappen onder één vlag: een witte vlag met het blauwe silhouet van het Koreaanse schiereiland. Het is 11 jaar geleden dat die nog eens is bovengehaald, de laatste keer was op de Winterspelen in Turijn en de Aziatische Spelen in Doha in 2006. 

Beroemde Noord-Koreaanse cheerleaders

Maar het grootste deel van de Noord-Koreaanse delegatie bestaat uit cheerleaders, geselecteerd op grootte en looks.  Ze moeten de Noord-Koreaanse atleten aanmoedigen vanuit de tribunes. Of ze veel te doen zullen hebben, valt nog af te wachten. De enige Noord-Koreaanse atleten die zich wisten te kwalificeren zijn een schaatsduo. Maar die lieten na zich te registreren voor de deadline.  Ook de vrouw van leider Kim Jong-un was in 2005 zo'n cheerleader op de Aziatische kampioenschappen atletiek. 

Overigens zijn de Zuid-Koreaanse hockeyspeelsters niet te spreken over het initiatief. Nu enkele gekwalificeerde speelsters plaats moeten maken voor Noord-Koreaanse deelnemers, zien ze alle medaillekansen wegsmelten. Ze vinden dat ze worden opgeofferd voor een politieke droom. Maar de eerste minister lachtte hun bezwaren weg. "Veel medaillekansen hadden jullie toch al niet", was zijn antwoord. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen