Foto Fondation Dieleghem

Ook in Rusland twijfel over echtheid avant-gardekunst in museum van Gent

Al de hele week is er in de Vlaamse pers veel te doen over de echtheid van 26 schilderijen en andere konterfeitsels van Russische avant-gardekunstenaars die zijn uitgeleend aan het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Dat nieuws heeft nu ook Rusland bereikt. De bruikleengevers, het echtpaar Toporovski, houden vol dat hun verzameling van honderden kunstwerken uit de jaren 1920-30 authentiek is. Maar in Rusland zelf groeit de twijfel. Intussen blijft de kunst gewoon te bezichtigen in Gent.  

Maandag opende de krant "De Standaard" de discussie met een open brief van tien kunstkenners die grote twijfels uitten bij de uitgeleende werken van Malevitsj, Tatlin, Kandinsky en anderen. De kunst komt uit de verzameling van het Russische echtpaar Toporovski dat sinds 2006 in Brussel woont, en dat in Dieleghem in Jette een museum wil onderbrengen.

De Moskouse editie van de website "The Art Newspaper" twijfelt aan het verhaal dat de Toporovski's over zichzelf ophangen. Olga Toporovski zegt dat een deel van de verzameling afkomstig is van haar overgrootvader, die verwant was met de familie Pevsner. De website heeft de famile Pevsner benaderd, niemand daar kent ene Toporovski. 

Igor Toporovski beweert dat hij als 25jarige diplomatiek raadgever was voor Mikhail Gorbatsjov en Boris Jeltsin. Een woordvoerder van de "Stichting Gorbatsjov" ontkent zulks ten stelligste. Wel was Igor ooit kandidaat voor een politiek mandaat bij de partij Yabloko, maar daar werd hij buiten gegooid. De kunstverzamelaars houden vol dat ze bewijzen hebben voor de authenticiteit van hun werken, maar "The Art Newspaper" kon niet achterhalen wie de expertise dan wel uitvoerde.     

Meest gelezen