PS-fractieleider Pierre-Yves Dermagne.

Oppositie ontgoocheld over investeringsplan Waalse regering

De Waalse regering heeft het licht op groen gezet voor een investeringsplan van 5,03 miljard euro, verspreid over vijf jaar (2019-2024). De extra middelen zullen worden gepompt in 31 investeringsprojecten. Het plan kan op weinig enthousiasme rekenen bij de oppositie PS en Ecolo.

 Voor PS-fractieleider Pierre-Yves Dermagne is het plan niet meer dan een mooie intentieverklaring, gebonden aan een reeks hypothesen. Het plan van ruim 5 miljard voor de periode 2019-2024, bestaat deels uit een aantal gerecycleerde maatregelen van de vorige PS-CDH-regering zoals het zwembadenplan of de creatie van nieuwe plaatsen in rusthuizen.

Daarnaast is er 2,8 miljard euro ingeschreven voor privaat-publieke samenwerkingsprojecten die herhaaldelijk op verzet stuiten van de Europese instellingen. Het plan moet voorts vooral worden uitgevoerd door de volgende regering. "Vóór 2019 is immers nauwelijks iets voorzien inzake investeringen", aldus nog Dermagne.

Ecolo

Voor Ecolo-fractieleider Stéphane Hazée gaat het vooral om een communicatieplan. De uitgangspunten kunnen dan wel positief zijn, maar om echt geloofwaardig zijn moet het investeringsplan kunnen rekenen op reële en bijkomende middelen en niet gebaseerd zijn op een recyclage van eerder aangekondigde investeringen. Voor dit jaar is nauwelijks 100 miljoen of slechts 2 procent van het volledige plan ingeschreven.

Van de 31 projecten zijn er enkele interessant, bijvoorbeeld voor hernieuwbare energie, openbaar vervoer of rusthuizen "ook al gaat het om een inventaris van wat de regering gedurende vier jaar niet gedaan heeft". Andere investeringen zijn voor Ecolo minder positief zoals de snelwegen rond de luchthavens.

Meest gelezen