Video player inladen...

Palestijns meisje van 16 moet ook tijdens proces in de cel blijven

Ahed Tamimi, het Palestijnse meisje dat vorige maand een Israëlische soldaat sloeg, moet ook tijdens haar proces nog in de cel blijven. Dat heeft een Israëlische militaire rechtbank beslist. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kan het proces maanden duren, aangezien de aanklager 18 getuigen wil oproepen.

Op 15 december vorig jaar sloeg Ahed Tamimi na een demonstratie in haar dorp op de Westelijke Jordaanoever twee Israëlische soldaten in het gezicht. Dat was te zien op een video die uitgebreid is gedeeld op sociale media. De tiener werd gearresteerd en moet zich verantwoorden voor 12 aanklachten, onder meer voor geweld en het aanzetten tot geweld, voor het incident op de videobeelden en eerdere incidenten.

Voor veel Palestijnen is het meisje met de blonde krullen een icoon van de opstand tegen de Israëlische bezetting, terwijl Israël haar ziet als  een provocatrice die met haar gewelddadige optreden het leger heeft beledigd.

De arrestatie van Tamimi heeft geleid tot scherpe kritiek op het Israëlische rechtssysteem. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de gevangenschap van het meisje. "Het kinderrechtenverdrag is duidelijk. De opsluiting van kinderen mag slechts gelden als laatste oplossing, en dat voor een zo kort mogelijke periode", zegt vertegenwoordiger van de VN-Mensenrechtencommissaris in Ramallah James Heenan.

De 16-jarige Tamimi is niet de enige Palestijnse minderjarige die vastzit in Israël. Volgens de Israëlische ngo B'tselem, die schendingen van de mensenrechten van Palestijnen aanklaagt, worden ieder jaar zo'n 600 Palestijnse minderjarigen gearresteerd. 300 zitten er momenteel in Israëlische gevangenissen.   

Onze reporter Phara De Aguirre ontmoette Tamimi vorige zomer, toen ze opnames maakte voor een nieuwe Canvas-reeks over amazones, vrouwen die kiezen voor het verzet. In "De Afspraak" blikte ze vanavond terug op die ontmoeting. Herbekijk hieronder het gesprek.

Video player inladen...

Meest gelezen