Video player inladen...

Tom Meeuws dient een klacht in wegens perslekken

SP.A-boegbeeld in Antwerpen, Tom Meeuws, is van plan om een einde te maken aan "de laster tegen hem in de pers", door een klacht in te dienen tegen De Lijn. Dat heeft hij gezegd in "Het journaal". Meeuws reageert ook op het einde van het kartel Samen, waar Groen vanmiddag de stekker uittrok. Meeuws is naar eigen zeggen "triest, maar begripvol".

"Ik wil nu eerst alle vrijheid nemen om de lastercampagne tegen mij te stoppen. Met alle middelen, ook juridische", aldus Meeuws. "Ik was tot nu toe gehinderd in mijn verdediging. En ik vind het niet fijn dat mijn kinderen in de krant moeten lezen dat hun vader een sjoemelaar zou zijn."

Meeuws wil concreet een klacht indienen tegen De Lijn, om zich te kunnen verdedigen tegen de aantijgingen van financieel geknoei, bevestigt hij in "Het journaal". "In overleg met mijn raadsman gaan we die stap ondernemen. We willen hiermee een grens verleggen en écht anders aan politiek gaan doen."

Dat Meeuws als bestuurder bij De Lijn Antwerpen ongeveer een half miljoen euro zou hebben uitgegeven aan een buurtfeest in Borgerhout,  bevestigt hij, maar naar eigen zeggen is dat niet abnormaal veel voor een dergelijk evenement. "Het klopt dat ik geen standaard persconferentie wou geven, louter voor de mannen in maatpak, maar dat ik de hele bevolking erbij wou betrekken. Ik stel nu samen met u vast dat er over die feiten van drie jaar geleden gerichte lekken zijn gebeurd, hoewel we hadden afgesproken om hier niet over te communiceren."

"Ongeziene en grensverleggende lastercampagne"

Meeuws bood gisteren zelf zijn ontslag aan bij de lokale SP.A-afdeling in Antwerpen, maar die behield het vertrouwen in hem. Dat Groen-voorzitter Wouter Van Besien vanmorgen alsnog de stekker uit het kartel Samen trok, stemt Meeuws "triest maar begripvol".

"Ik vind het jammer, want samen met Wouter en Jinnih (Beels, nvdr) hebben we hard gewerkt aan ons project. "Samen" was écht een goede zaak voor een warmer Antwerpen. Maar momenteel is er een ongeziene en grensverleggende lastercampagne aan de gang. Ondanks de goede afspraken binnen ons kartelhuwelijk heb ik begrepen dat het héél moeilijk is voor Groen om aan alle druk van buitenaf te weerstaan. Alle begrip daarvoor, in deze omstandigheden."

Bekwaam en voortvarend

"We wisten dat er risco's zaten aan de samenwerking en dat er risico's aan mij kleefden, ik ben daar heel eerlijk en open in", zegt Meeuws. "Ik heb een beroepsleven gehad als directeur bij De Lijn en directeur bij de stad. Ik ben bekwaam en voortvarend, soms erg voortvarend en er waren dus zekere risico's. We wisten dat als we onder druk zouden komen, dat we dan eendrachtig moesten zijn en dat is helaas een paar keer moeilijker gelukt", aldus Meeuws. "Wij zijn onder die druk bezweken."

"Ik ben in  de politiek gestapt met een rugzakje, en ik vrees nu dat met zo'n rugzakje en de manier waarop campagne wordt gevoerd, niemand nog in de politiek zal stappen",  zegt Meeuws.  

Ik trek nog steeds strijdbaar naar de verkiezingen, als boegbeeld voor mijn partij

Volgens Meeuws staat zijn positie als boegbeeld voor de SP.A Antwerpen ook na het verdwijnen van het kartel met Groen niet ter discussie. "De SP.A staat als een fiere partij achter haar mensen. Zeker als het gaat om een bepaalde manier van aan politiek doen, en zeker wanneer iemand geen boter op het hoofd heeft. Ik trek dus strijdbaar naar de verkiezingen, want op dat vlak verandert er voor mij niets. En ja, ik doe dat met dezelfde horizon als Groen."

Bekijk hieronder het volledige interview met Tom Meeuws in "Terzake".

Video player inladen...

Meest gelezen