Uit de oude doos: Audrey Hepburn spreekt de BRT in het Nederlands toe

Op 16 oktober 1959 was Audrey Hepburn te gast in "Première", het filmmagazine van de toenmalige BRT. In het Nederlands had ze het toen onder meer over haar carrière in Hollywood en haar bijzondere relatie met Parijs.

"Ik ben geboren in Brussel. Mijn moeder is Hollands en ik heb de oorlog in Holland doorgebracht. Ik heb er 8 jaar gewoond." Het interview met Pros Verbruggen in "Première" op 16 oktober 1959 is amper begonnen of Audrey Hepburn verklaart al meteen hoe het komt dat ze Nederlands spreekt.

Verbruggen spreekt haar aan als "mevrouw Ferrer". Op dat moment was ze getrouwd met acteur Mel Ferrer, haar eerste echtgenoot. "Ik heb gedanst", vertelt ze over haar eerste stappen in de showbizz. "Ik ben mijn carrière als balletleerling in Holland begonnen. Daarna ben ik naar Londen gegaan, in 1948."

"Van het een kwam het ander. Ik speelde hele kleine rolletjes in enkele films in Londen. Toen kreeg ik de kans om in New York mee te spelen in "Gigi" in het theater. Datzelfde jaar heb ik een test gedaan voor "Roman holiday". 1952 was een groot jaar voor mij."

Videospeler inladen...

Hepburn laat verstaan dat ze het in Hollywood ontzettend naar haar zin heeft. "Het is niet zoals men werkelijk in dagbladen leest. Zoals u weet, is de filmindustrie al lang [aanwezig] in Hollywood. Het professionele peil is er hoog. Ik vind het heerlijk, ik werk er erg graag."

Volgens Hepburn is de sfeer in Hollywood opperbest. "De geest is heel ernstig. Het is jammer dat men dat niet vaker leest. Je leest altijd over kleine dingen die gebeuren. Maar men leest zelden over de ochtenden waarop mensen heel vroeg opstaan en heel vroeg in de studio zijn. Honderden! Ze staan al heel vroeg klaar en zijn een hele dag serieus aan het werk."

Videospeler inladen...

Parijs neemt al de hele carrière van Hepburn een centrale plaats in haar werk in. "Dat is heel eigenaardig. "Gigi" is, zoals u weet, een verhaal van de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette."

"Het tweede stuk dat ik in New York samen met mijn man speelde, was "Ondine" van Jean Giraudoux. In het verhaal van "Sabrina" kom ik uit Parijs, in "Funny face" ga ik naar Parijs. Het is vaak zoiets geweest. Het heeft me veel geluk gebracht."

Videospeler inladen...

De aanleiding voor het interview met "Première" is "The nun's story", de dan nieuwe film van Fred Zimmermann waarin Hepburn de hoofdrol speelt. De opnames vonden voor een deel plaats in Belgisch-Congo, maar dat vond Hepburn naar eigen zeggen niet erg.

"Ik zou het heerlijk vinden om heel interessant te mogen zijn en te zeggen: "Het was zo warm en ik viel elke dag flauw". Maar het was niet zo. Het was heel warm en dat vond ik juist fijn. Het was ontzettend mooi, ik zou dolgraag terug willen gaan. Mijn man kent het nog niet en ik zou samen willen gaan. Ik vond het prachtig."

Plannen heeft Hepburn op dat moment niet, zegt ze. "Op het ogenblik heel weinig voor mij. Mijn man gaat een andere film regisseren. Morgenochtend gaan we terug naar Los Angeles. Hij gaat aan het werk en ik ga het huishouden doen, zoals alle andere vrouwen doen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen